Belgisch leger neemt clusterbommen uit dienst

Print
Voor het einde van het jaar haalt het Belgische leger zijn clusterbommen voor vliegtuigen uit dienst. De fragmentatiespringtuigen zullen in 2003 door een burgerbedrijf onschadelijk worden gemaakt. Dat maakte Defensieminister André Flahaut dinsdag bekend.
Een clusterbom bevat een heleboel explosieve containers, ter grootte van een conservenblik, die over een grote oppervlakte worden verspreid. Ze worden gebruikt om vanop lage hoogte vijandelijke troepenconcentraties uit te schakelen. De tuigen zijn controversieel omdat onontplofte springtuigen een gevaar blijven vormen voor de burgerbevolking, vooral kinderen.

Op een vraag van Spirit-kamerlid Ferdy Willems zei Flahaut dat de beslissing in december 2001 werd genomen door de generale staf van de luchtmacht. Clusterbommen werden "niet langer operationeel bruikbaar" geacht. De luchtmacht beschikte voor zijn F-16's nog over 760 clusterbommen van het type BL-775, die elk 147 springtuigen bevatten.
Volgens Flahaut is uit recente oorlogsscenario's gebleken dat er vooral nood is aan precisiebommen, teneinde burgerslachtoffers te vermijden.
MEEST RECENT