Rogge onder vuur

Print
De Russische pers reageerde zaterdag verbouwereerd op de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om bij het kunstschaatsen ook een gouden medaille toe te kennen aan het Canadese koppel Jamie Sale en David Pelletier. Deze beslissing werd genomen met de goedkeuring van de Internationale Kunstschaatsfederatie (ISU). Russisch vice-Premier Valentina Matviyenko is zaterdag naar Salt Lake City vertrokken om het moraal in het Russische kamp wat op te vijzelen.
BR>
De populaire krant Sport Express heeft het gemunt op IOC-voorzitter Jacques Rogge, en schrijft: "Rogge heeft zich gedragen als iemand zonder de minste wilskracht, als iemand die gemakkelijk te manipuleren is." "De beslissing is belachelijk en wars van enige logica", gaat het verder. "In het geval dat beide paren gelijk waren geëindigd, waren onze landgenoten ook tot winnaars uitgeroepen omdat zij na het korte programma aan de leiding gingen. Maar logica en gezond verstand schijnen een onbekend begrip te zijn voor het Amerikaanse publiek."

Sport Express schrijft ook dat het bestuur van de ISU, de internationale schaatsfederatie, niet voor haar taak berekend is. "De ISU was niet bestand tegen de golf van hysterie. De Olympische Spelen zijn teruggevallen naar het niveau in de Romeinse oudheid, waarin het publiek besliste over het leven en dood van de gladiatoren."

Het IOC zette de Canadese Jamie Sale en David Pelletier naast het Russische paar Jelena Beresjnaja/Anton Sicharoelidse op het hoogste platform op voorstel van de ISU-raad nadat deze de jurering bij het paarrijden had onderzocht. De ISU heeft de waardering van het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne geschrapt. Hierdoor ontstond er evenwicht in het totale juryoordeel (4 stemmen voor Rusland en 4 voor Canada). De ISU heeft Le Gougne bovendien met onmiddellijke ingang geschorst.
Nu in het nieuws