Eerste prijzenoogst op 52ste Berlinale

Print
Een Frans-Italiaanse coproductie, een Israelisch maatschappijportret en een Duitse komedie - geen oxymoron - hebben zaterdagavond de eerste prijzen van de 52ste Berlinale, het internationale filmfestival in Berlijn, veroverd. Wie met de hoofdprijzen, de Gouden en Zilveren Beren, aan de haal gaat, zal zondagnamiddag bekend worden gemaakt.
BR>
'August - A Moment before the Eruption' van de Israelische regisseur Avi Mograbi werd bekroond met de prijs voor de vredesfilm, goed voor 5.000 euro. De prent biedt een portret van een Israelische maatschappij in de greep van geweld en angst en geeft een beeld van de oorzaken en gevolgen van het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten.

De Frans-Italiaanse productie 'Lundi Matin' (Maandagochtend) van de Franse Georgier Otar Iosseliani sleepte de prijs van de internationale filmkritiek in de wacht. De jury had woorden van lof voor de elegante manier waarop "de absurditeit en verveling van het alledaagse leven" wordt getoond.

'Halbe Treppe' (Engelse titel: 'Grill Point'), een komedie die zich afspeelt in Oost-Duitsland, was de enige Duitse festivalbijdrage die de critici kon bekoren: de film van regisseur Andreas Dresen kreeg dan ook de Duitse Filmprijs. De prent gaat over twee van elkaar vervreemde paartjes die in grijze appartementsblokken wonen in een zo mogelijk nog grijzer Frankfurt-an-der-Oder, bij de grens met Polen. In plaats van een zoveelste somber beeld over het harde leven in de voormalige DDR bleek 'Halbe Treppe' een "tongue-in-cheek-comedy" die het wonderwel deed bij zowel critici als publiek.

De film geldt als outsider voor de Gouden Beer, maar zal het vermoedelijk moeten afleggen tegen "Huit Femmes", de nieuwste film van het Franse wonderkind Francois Ozon. Al wordt niet uitgesloten dat de festivaljury toch de Amerikaanse toer opgaat en kiest voor 'Monster's Ball' van Marc Foster, een verhaal van liefde en haat tegen een achtergrond van latent geweld en racisme in het diepe (Amerikaanse) Zuiden. De film heeft veel te danken aan het sublieme acteerspel van Billy Bob Thornton en Halle Berry - die hiervoor overigens een Oscarnominatie vergaarde.
Nu in het nieuws