UFSIA opent nieuwe aula voor 600 studenten

Print
De Antwerpse universiteit UFSIA heeft woensdag de nieuwe aula Rector Dhanis aan de Kleine Kauwenberg geopend. De nieuwe aula, genaamd naar de eerste rector van UFSIA, biedt plaats aan 600 studenten en is de grootste van de universiteit. Behalve de nieuwe aula opende de rector van de universiteit, professor Carl Reyns, woensdagavond ook het jubileumjaar naar aanleiding van 150 jaar UFSIA.
De aula Rector Dhanis is het pronkstuk van het nieuwe gebouw van UFSIA. Ook de overkoepelende studentenvereniging Unifac krijgt een onderdak in het nieuwe complex. Daarnaast zijn er nog zes kleinere leslokalen. De parking onder het gebouw biedt plaats aan 96 auto's en er is een beveiligde fietsenparking voorzien.

"Het gebouw is voorzien van alle moderne apparatuur", aldus Mark Verbruggen, hoofd van de technische dienst van UFSIA. "Je kan geen krijtbord meer gebruiken in zo'n groot lokaal. De aula kan bovendien ook dienst doen als conferentieruimte of concertzaal." "We hebben bij de uitwerking van het gebouw op verschillende zaken gelet", vervolgt Verbruggen. "We hebben rekening gehouden met de steeds langere studenten en zorgden voor meer beenruimte en hogere deuren. Daarnaast is het hele gebouw vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook hebben we aan het milieu gedacht. Niet alleen hebben we zuinige installaties voor, onder meer, de verwarming geïnstalleerd. We recycleren ook het regenwater en gebruiken het voor het sanitair".

De universiteit heeft bij de bouw van het nieuw complex extra aandacht besteed aan de integratie van kunst en architectuur. "Kunstenaar Pierre Roberts zorgde voor kleurstellingen doorheen de aula rector Dhanis en het hele gebouw", aldus ere-rector professor Jean Van Houtte.
Daarnaast kondigde rector Reyns de opening van het jubileumjaar 150 jaar UFSIA en RUCA aan. "We organiseren verschillende culturele en wetenschappelijke evenementen", zegt Reyns. "Zo zullen er het hele jaar wetenschappelijke colloquia en lezingen plaatsvinden over samenleven. Op 22 november volgt er een slotmanifestatie. Daarnaast komt er ook een historische tentoonstelling over de gebouwen van de universiteit. De catalogus van de tentoonstelling is ineens het jubileumboek."
De plechtigheid werd bijgewoond door zowat het hele Antwerpse schepencollege en door de Vlaamse bouwheer Bob Van Reeth, die zich lovend uitliet over het gloednieuwe gebouw.
MEEST RECENT