Vroegere Finse teamarts onder vuur in dopingschandaal

LAHTI -

In het dopingschandaal bij de WK Noordse nummers in Lahti is de zondag opgestapte teamarts van de Finnen onder vuur komen te liggen. De media wijzen Juha-Pekka Turpeinen aan als de centrale figuur die de Finse skiërs van verboden middelen voorzag.

BELGA

Twee Finse WK-deelnemers werden deze week betrapt op doping. De politie vond bovendien bij een benzinestation een dokterstas vol doping en infusen. De chef-trainer van de Finse ploeg gaf toe dat hij de tas daar had laten staan. Volgens de Finse krant

Hufvudtstadsbladet

had teamarts Turpeinen de recepten daarvoor uitgeschreven.

Hij ontwikkelde de laatste jaren testmethoden om bloedverdunners op te sporen, die atleten gebruiken om doping te maskeren. De betrapte Finnen hadden net deze bloedverdunners (HES) in het lichaam. Turpeinen stapte zondag op, omdat hij volgens eigen zeggen niet meer tegen alle dopingzaken in het skilopen kon.

De chef-trainer en de vrouwencoach van de skilopers zijn geschorst. De sponsors hebben hun steun ingetrokken. De Finse politiek overweegt zware maatregelen en laat onderzoek doen tot 1970 terug. De bondsvoorzitter stapte op en verklaarde dat de Finnen zich mogelijk uit de wereldbekerwedstrijden terugtrekken.

Nu in het nieuws