Regenwater uit koperen goten

Voor dakgoten waren koper en zink al vaker gebruikte materialen. In de kantoorbouw zijn metalen ook al een tijdje populair als dakbedekking of gevelbekleding. Ook in de particuliere woningbouw groeit de interesse voor deze materialen. Onbekend is onbemind, dus hebben kandidaat-bouwers heel wat vragen over koper en zink. Een greep uit de boeiendste vragen.

BR>

Onlangs bouwde ik een nieuwe woning, en koos voor koperen goten en afleiders van het hemelwater, vertelt Bart Goossens. Nu werd mij verteld dat dit geen goede keuze is, omdat ik het regenwater hergebruik. Is het effectief zo dat er afzettingen kunnen zijn in het water bij gebruik van zink en koper, en dat dat gevolgen heeft bij hergebruik van het regenwater? Zouden mijn planten door mijn keuze voor koper nu écht stuk kunnen gaan? Zou dit gevolgen hebben voor het reinigen van natuursteen?

Paul Becquevort van de Copper Development Association zegt dat het allemaal niet zo onheilspellend is. Volgens onze expert geeft koper net als alle andere metalen een lichte afzetting tijdens regenbuien. "Dit is echter een tijdelijk verschijnsel. Wanneer het metaal begint te oxideren, wordt er een patina gevormd. Die voorkomt dat er nog een grote afzetting kan plaatsvinden. Wanneer het koper dus eenmaal zijn bruine kleur begint aan te nemen, is de afzetting verwaarloosbaar."

Wanneer je enkel gebruik maakt van koperen dakgoten is de afzetting in de beginperiode ook volledig onschadelijk. "In dit geval zullen noch je planten, noch je natuursteen enige gevolgen ondervinden van de koperafzetting. Anders zou het zijn wanneer je bijvoorbeeld een koperen dak had van 1.000 m² en het regenwater zou verzamelen in een kleine vijver."

Mortelresten

Pascal Poelman heeft pas gebouwd en hij koos voor een gebogen dak uit anthra zink. Dit dak vertoont nu op sommige plaatsen strepen van mortelresten na het voegen van de woning. Met water en doek gaan de sporen niet weg. Pascal vraagt zich nu af of het zin heeft het dak te schilderen om de mortelresten te verhullen.

Cementresten op zink zijn niet verwijderbaar, leert men ons bij Umicore (voorheen VM Zinc). "Wat je zeker niet mag doen, is op de mortelresten krabben om ze toch proberen te verwijderen. Op die manier zal je immers het patina van het zink wegkrabben. Ook deze krassen zullen dan weer zichtbaar blijven. Een oplossing kan zijn om op de cementresten een kleurtje te plaatsen dat op de zinkkleur lijkt, om op die manier de resten te verhullen. Het dak volledig schilderen heeft weinig zin, omdat verf niet op zink hecht."

Verzinkte staalplaat

Frank Hulskof merkt op dat bij een moderne woning vaker gebruik wordt gemaakt van aluminium profielplaat of verzinkte staalplaat als gevelbekleding. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze bekledingen?

Specialist inzake aluminium profielplaten is architect Marc Jammaer. Hij werkte al verscheidene malen met het materiaal, maar dan vooral in de industriebouw.

"De platen vinden vooral veel aftrek in de industriebouw om de simpele reden dat je ze snel kan monteren wat een interessante kostprijs oplevert. Voor een woning heb je niet zo'n grote hoeveelheid nodig waardoor de prijs toch wat aan de hoge kant uitvalt. Voor akoestische of thermische isolatie laat je ze ook beter liggen, want de platen zijn zo dun dat je beter een ander materiaal gebruikt. Vorstbestendigheid? Geen enkel probleem. Vocht evenmin. Op dat vlak ben je zelfs beter af met platen dan met baksteen, waar vocht toch wat sneller inkruipt. Over de duurzaamheid van de platen zou ik me ook geen zorgen maken. Wel zullen de platen er sneller vuil uitzien dan baksteen. Een belangrijke factor is hierbij de kleur. Bij de ene kleur valt het meer op dan bij de andere. Bijkomend nadeel met deze platen is wel dat je snel een bluts krijgt."

Op de vraag met welke materialen je de profielplaten kan gebruiken is Marc Jammaer kort: "Alles!"