Omloop het Volk: Bartoli wint in sprint

LOKEREN -

De Italiaan Michele Bartoli (Mapei) toonde zich zaterdag de beste op de Vlaamse kasseien en werd zo de zevende niet-Belgische winnaar in de geschiedenis van de Omloop Het Volk, de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen. Bartoli versloeg in de spurt onze landgenoot Hendrik Van Dijck en de Nederlander Mathé Pronk.

BR>

In Gent kwamen 196 deelnemers aan de start voor een afstand van 200 km van Gent naar Lokeren. De eerste ernstige ontsnapping kwam er al na 18 km wedstrijd, toen zich een kopgroepje van acht renners vormde die een voorsprong opbouwden van ruim vier minuten. De wedstrijd kreeg een heel ander uitzicht toen bij een gesloten overweg een gedeelte van het peloton kostbare minuten verloor. Favorieten Johan Musueew en Andrei Tchmil zagen meteen alle kansen op een overwinning verdwijnen.

Met nog honderd kilometer voor de boeg viel de wedstrijd in een beslissende plooi. Er vormde zich een kopgroepje van elf renners, waarbij Fabrice Salanson de enige overblijver van de oorspronkelijke acht was. Maar ook hij moest snel de rol lossen. Bleven over: Fabian De Waele, Hendrik Van Dijck, Paul Van Hyfte (alle drie vertegenwoordigers van Lotto, Didier Rous (Bonjour), Michele Bartoli en Daniele Nardello (Mapei), Avis Piziks (CSC-World Online), Pieter Vries (Bankgiroloterij), Maarten den Bakker en Mathé Pronk (Rabobank).

Ondanks enorme inspanningen van Peter Van Peteghem slaagde niemand er in nog aansluiting te krijgen en op dertig kilometer van de aankomst was het duidelijk dat de winnaar in de kopgroep diende gezocht te worden.

Een aanval van Hendrik Van Dijck in de Steenbeekstraat te Laarne, een lastige kasseistrook, deed de achtervolgers op de tanden bijten maar Bartoli liet niet begaan en alles kwam terug samen. Vries en Rous waren de slachtoffers en moesten lossen. Er bleven nog acht kanshebbers over. Enkele pogingen van Nardello en later den Bakker brachten geen afscheiding. Het kwam tot een spurt en daarin toonde Michele Bartoli zich de snelste voor Van Dijck, Pronk, Piziks en De Waele.

Nu in het nieuws