Alle ploegen popelend aan start Belgisch wielerseizoen

Wat voorbij is, was slechts het aperitief. Komend weekend pas wordt met de Omloop Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne de eerste schotel van een viergangenmenu opgediend. Zo denken niet alleen organisatoren, sponsors en renners erover. De gedachten van de managers en ploegleiders gaan dezelfde kant uit.

Erg hoog van de toren blazen ze nog niet, maar de opwinding in hun stemmen verraadt de ambities waarmee ze zaterdag samen met hun nieuwe renstal aan de Belgische seizoenstart verschijnen. Ook voor de mannen achter het stuur van de ploegwagen is winnen belangrijker dan deelnemen.

Patrick Lefevere (Domo - Farm Frites): "De verwachtingen zijn groot"

WEVELGEM -

"Tuurlijk starten we met ambities in de Omloop. Wat denk je wel?" Patrick Lefevere klinkt haast zo opgewonden als zijn renners. "Andere teams zetten misschien al betere resultaten neer, maar komen ook nerveuzer aan de start. Wij zijn al zeker van de Tour", grijnst de West-Vlaming.

Domo leeft, daar kan geen twijfel over bestaan. Van de shirtjes en broekjes vlogen al 2.900 stuks de JBC-winkels uit. De website kreeg op een maand tijd 13.000 bezoekers. "De verwachtingen zijn groot", beaamt Lefevere. "Zaterdag en zondag zullen alle ogen op ons gericht zijn. Dat zorgt niet voor extra druk, maar is een stimulans om er iets van te maken. Want hoe je het ook draait: die eerste keer in België aantreden met dit nieuwe project wordt iets speciaals. We blijven er voorlopig rustig bij. Qua resultaten moeten we het stellen met de twee overwinningen van McEwen, maar veel bemoedigender is dat we overal goed meespeelden. En ach, wat stelt dat eerste gewin voor? Februari is snel vergeten voor wie in april scoort. Hoe emotioneel dat openingsweekend ook ligt, ik blijf erbij dat het pas ernst wordt van Milaan-Sanremo tot en met Frankfurt. Voor de selecties gedraag ik mij voortaan als een voetbalcoach. Wie goed bezig is komt aan de start, wie niet in vorm is zit op de bank."

Jef Braeckevelt (Lotto-Adecco): "Tijd voor revanche in de Omloop"

WAREGEM -

Jef Braeckevelt zit er warmpjes in met zijn Lotto's: tweede op de UCI-ranking van het nog jonge seizoen en Nico Eeckhout 11de op de individuele ranglijst. Het was ooit anders. "Allemaal argumenten om de organisatoren van de Tour te overtuigen ons een

wildcard

toe te stoppen."

Maar het echte werk moet natuurlijk nog komen, dat beseft de nuchtere Braeckevelt ook wel. "Vanaf zaterdag wordt het pas echt belangrijk. Zeker in Gent-Lokeren zijn we gebrand op een revanche. Lang geleden dat we in die wedstrijd nog een deftige prijs pakten. Van 1995, toen Tchmil achter de rug van Ballerini 3de werd. We mogen ook ambitieus zijn. We hebben de voorbije weken al een en ander bewezen. Een paar mannen zijn erg goed bezig."

Wat maakt het verschil met vorig seizoen? "In december konden we in Toscanië onder een warm zonnetje goed aan de voorbereiding beginnen. Die voorsprong gaven we nooit meer prijs. Plus: er hangt meer rivaliteit in de lucht. Vorig seizoen waren alle renners zeker van hun selectie, met 23 man moeten ze zich stuk voor stuk bewijzen. Voeg daar aan toe dat een paar kerels einde contract zijn en dan weet je het wel. Tchmil is komend weekend onze enige spits met Van Dyck en Eeckhout in steun voor het geval het mis mocht gaan. Andrei was wat ziekjes, maar hij is en blijft een man van ijzer. Zijn meesterknecht Marichal vecht met een kneuzing aan de rechterpols. De Waal geeft zich niet gewonnen en probeert woensdag op training een gipsverband uit."

Eric Vanderaerden (Mapei-Quick.Step): "Beter doen dan ik kon"

LUMMEN -

Eric Vanderaerden heeft geen al te beste relatie met het Belgisch openingsweekend. Op zijn gevuld palmares geen Omloop Het Volk of Kuurne. "Ik vermoed dat ik er mentaal nooit klaar voor was", kijkt hij vandaag terug. Als ploegleider wordt meer van hem verwacht.

Zijn ploeg is voorlopig de meest succesrijke van het seizoen. Met eindoverwinningen in een paar rittenwedstrijdjes en een paar leuk ogende dagzeges zit er dus geen extra druk op de ketel. "Wat al binnen is, neemt niemand ons nog af. Maar wat komt is minstens zo belangrijk en wordt zelfs alsmaar belangrijker.

(Lacht)

Ik hoop dat ze het beter doen dan ik ooit kon. Nerveus hoef ik mij niet te maken. Het zou voor mij leuk zijn mijn eerste wedstrijd in eigen land met winst af te sluiten, maar het hoeft niet zo nodig. We zijn er in elk geval klaar voor. Nardello won afgelopen weekend de Ronde van de Haut Var, Zanini was met ritwinst goed bezig aan de Ligurische kust. Ook Steels zou daar aantreden, maar een griepje stak daar een stokje voor. Tom komt zaterdag in Gent aan de start. Komt hij conditioneel iets te kort, dan mag hij desnoods onderweg afstappen om alles op zondag te zetten. In de gegeven omstandigheden ligt Kuurne hem beter."

Walter Godefroot (Telekom): "Duitsland ziet het anders"

GENT -

"Ik wil in het weekend graag winnen, maar ik neem aan dat de impact van de Omloop en Kuurne een stuk groter is voor Domo en Lotto. Duitsland ziet het anders. Ik hoop dat het de kranten van onze oosterburen haalt als één van mijn jongens wint." Voor een portie relativeringsvermogen is een journalist bij Walter Godefroot altijd aan het goede adres.

Of de glansprestatie van Erik Zabel in de GP Luis Puig een plaatsje vond in de Duitse kranten is niet zeker. De Belgische openingskoersen worden in dezelfde lade gegooid. "Het Volk en Kuurne leven natuurlijk wel bij de teamleiding en het personeel en gelukkig ook bij een aantal renners. Vroeger moesten wij druk op de ketel zetten, vandaag hoeven we niet langer te bedelen om erbij te zijn. Wesemann en Klier zijn gewoon gek van dit soort opdrachten en de meeste jongeren zijn van dezelfde wesp gestoken. Hondo, Kessler en Schreck staan te trappelen van ongeduld. Ze zijn er ook klaar voor."

Theo de Rooy (Rabobank): "Slechte traditie doorbreken"

HOLTEN -

Rabobank was nooit succesrijk tijdens het eerste weekend in het noorden en dat vraagt om een rechtzetting. Daar hoef je ploegleider Theo de Rooy niet van te overtuigen. "Het zou mooi zijn als we die slechte traditie konden doorbreken. Het is altijd meegenomen als dat in het zicht van de televisiecamera's kan. Ik trap dus een open deur in door te stellen dat wat komt belangrijk is. Elke koers is dat trouwens. We werden al iets beter verwend dan vorig jaar. Met overwinningen van Boogerd, Dekker en Hayman kunnen we rustiger en met een hoop vertrouwen aan de klus beginnen. Wij pakken het aan zoals zo vaak. Met Steven de Jongh hebben we een snelle man in huis, maar wij zetten niet alles in op één paard. De Omloop is zo'n typische wedstrijd waarin je met de hele ploeg moet rijden, zeker bij slecht weer. Ach, we pakken het wel weer op onze eigen opportunistische manier aan."

Pietro Algeri (Lampre-Daikin): "In maart begint het pas echt"

TORRE DE' ROVERI -

"Ik ben een vergrijsd man en weet dat het seizoen pas echt begint in maart. Komend weekend dus."

Pietro Algeri, de ploegleider van Ludo Diercxksens en Frank Vandenbroucke, zakt met andere verwachtingen naar België af dan hij de voorbije weken in de eigen achtertuin aan de start van kleine rittenkoersen stond. "Voorbereiding, meer niet", catalogeert hij wat voorbij is. "Het Volk en Kuurne zijn pas echte koersen. Testen ook voor de vorm van de renners en voor het materiaal waarmee ze in april naar nog grotere ruikers mikken. Zo voelen ook de coureurs en de sponsors dat aan. De directeur-generaal van Daikin zit zaterdag naast mij in de wagen. Ik verwacht veel van Dierckxsens, Spruch en Sciandri, het trio dat in de Classic Haribo schitterde. Verstrepen en Hunter blijven onzeker. Spijtig, want ook zij zijn pionnen die op Vlaamse wegen het verschil kunnen maken."

Nu in het nieuws