STVV-keeper Belic was ooit aanvaller én ref

Print
SINT-TRUIDEN - "Dusan goalgetter! Zo stond het in Joegoslavië ooit in de krant," lacht Dusan Belic. "Waarom? Ik liep bij Hajduk Belgrado in de spits, hé. Ik begon de match in doel en als het tijdens de rust nog steeds gelijk stond, verhuisde ik naar de aanval. Op die manier zijn we toen gepromoveerd naar eerste klasse. Ik zorgde telkens voor de winning goal. Ik was een echte topspits. (lacht)" STVV speelt al in eerste nationale. Maar wil het daar blijven, moet er vaker gescoord worden. Ook zaterdag op Sclessin. Misschien kan Belic de Truiense spitsen enkele tips influisteren?
Tegenwoordig red je het niet als keeper wanneer je niet kan meevoetballen. Dat beseft Dusan Belic maar al te goed. "Een goede doelman mat vroeger 2 meter en plukte alle hoge ballen uit de lucht. Meer moest die niet kunnen. Dat is nu wel even anders. Maar ik heb het daar niet moeilijk mee. Integendeel. In Joegoslavië maakte ik zelfs deel uit van de nationale zaalvoetbalploeg. Neen, niet als keeper, wel als speler. Maar toen ik prof werd, ben ik er mee moeten stoppen, want ik mocht als betaald voetballer niet meer deelnemen aan EK's en WK's."

In Sint-Truiden wisselt Belic niet meer van positie, blijft hij tussen de palen staan. "Toen ik in Joegoslavië tijdens de rust van in de goal naar de voorlinie verhuisde, kwam er een tweede doelman bij op het veld. Dus liepen er in onze ploeg twee jongens rond in keepersoutfit. Ja, ik stond met een keeperstrui in de spits. En Darko Anic (ex-Club Brugge, kl) bediende me vanop de rechterflank. De bezoekende trainer was voor de match altijd bloednerveus omdat hij niet wist of ik in doel zou staan of in de aanval.(lacht) Maar bij STVV blijf ik gewoon keeper."

Mentaal
Met een plaatsje onder de lat is Belic trouwens al meer dan tevreden, want hij heeft er dit seizoen hard voor moeten knokken. "Elk jaar heb ik al concurrentie gehad bij STVV. Eerst met Velkeneers, Lecomte en Volk, nu met Schollen. Half oktober was ik geschorst voor de match tegen GBA. Davy nam mijn plaats in en we wonnen met 3-2. Daarom koos Willy Reynders toen voor hem. Maar ik denk niet dat ik slecht bezig was. Ik maakte tot nu toe één foutje dit seizoen, tegen Lokeren. En dat bleef me maanden achtervolgen, iedereen sprak erover. Hadden we toen onze kansen benut en gewonnen, kraaide er geen haan naar. Maar zo gaat dat nu eenmaal. Als doelman moet je mentaal heel sterk staan, want je krijgt het vaak hard te verduren. Ik kreeg veel kritiek, maar hoor bij de minst gepasseerde doelmannen in eerste klasse. Dat zegt toch voldoende, niet?"

Club Brugge
Sinds 20 december vorig jaar heeft Belic zijn basisstek opnieuw beet. "Davy had schoolverplichtingen en moest twee trainingen missen, waardoor ik opnieuw in het doel kwam. We verloren tegen Anderlecht, maar speelden een verdienstelijke partij. Eind dit seizoen loopt mijn contract af, maar ik moet met de club nog praten over onze toekomst. Als STVV met Schollen verder wil, mij goed. Maar dan verhuis ik naar een andere club, want ik wil spelen. In december 1999 was er interesse van Club Brugge, maar ik ben er niet op ingegaan omdat ik er niet op de bank wilde belanden. Ik zou graag in Sint-Truiden blijven, want het is mijn club. Ik kan er met iedereen goed overweg en zou ook graag na mijn carrière bij STVV blijven. Als keeperstrainer, hulpcoach... We zien wel."

"Ik krijg nog telefoontjes om Europese matchen te fluiten" Dusan Belic is niet alleen doelman en spits, maar ook nog eens scheidsrechter. "In Joegoslavië floot ik in 3de klasse," aldus de Serviër. "Hoger kon ik niet gaan omdat ik toen zelf nog in tweede speelde. Ik was op mijn 23ste de jongste ref ooit in 3de nationale. Nu krijg ik nog vaak telefoontjes van de Joegoslavische scheidsrechterscommissie om te vragen of ik niet opnieuw arbiter wil worden. Ik zou dan Europese matchen mogen fluiten. Maar ik ga er voorlopig toch niet op ingaan. Ik blijf liever doelman in Sint-Truiden. Maar het is toch leuk om enkele alternatieven achter de hand te hebben. Je weet maar nooit wat er gebeurt."

"Mijn vader hoorde bij 3 beste kegelaars ter wereld"
Belic is afkomstig van Pancevo. "Een stad van meer dan 100.000 inwoners, op 10 km van Belgrado. Eigenlijk is het ondertussen al één grote stad geworden. Heimwee heb ik niet, al doet het soms wel even pijn als ik op de radio een liedje van vroeger hoor. Dan denk ik er wel eens aan terug. En ik mis mijn familie natuurlijk ook. Op aanraden van mijn vader heb ik destijds voor België gekozen. Als kegelspeler heeft hij de hele wereld rondgereisd. Hij hoorde bij de top-drie van de wereld. Of ik ook goed kan kegelen? Tuurlijk, als we met STVV gaan bowlen, maakt niemand kans. Ik gooi elke keer meer dan 200 punten bij mekaar."

"Ik voel me op dit moment meer Belg dan Joegoslaaf"
De STVV-doelman mag zich vanaf nu Belg noemen. "Ik heb zopas de dubbele nationaliteit verworven," aldus Belic. "En ik ben er fier op. Ik voel me trouwens meer Belg dan Joegoslaaf. Zolang de kinderen hier school lopen, blijven mijn echtgenote en ik ook in België. Ja, dat is dus nog een tijdje, want over twee weken krijgen Luka en Ogi er een broertje bij. Nu ja, de dokters beweren dat het 100% zeker een jongen wordt, maar ik geloof hen eigenlijk niet. Hopelijk kunnen mijn ouders dan ook eens een keertje afkomen, want zolang we in België wonen, hebben ze ons nog niet kunnen bezoeken. Gelukkig is de oorlog nu voorbij en stellen ze het goed."
MEEST RECENT