Rogge: "Olympische Spelen in België ondenkbaar"

Print
BRUSSEL - Het welslagen van het EK voetbal zal volgens beoogd IOC-voorzitter Jacques Rogge nooit een vervolg krijgen in de organisatie van de Olympische Spelen door die twee landen. "Dat idee is een doodgeboren kind", zei Rogge in de coulissen van een conferentie in Brussel.
Alles wijst erop dat de Belgische chirurg Rogge, momenteel één van de vice-voorzitters van het Internationaal Olympisch Comité zich kandidaat gaat stellen voor de opvolging van de bij leven al legendarische Juan-Antonio Samaranch. Maar Rogge zelf wil over zijn kandidatuur op het grote congres in juli in Moskou, nog niets zeggen. Hij heeft tot 10 april de tijd.

Rogge is vanuit zijn huidige functie nauw betrokken bij de voorbereidingen van de Zomerspelen in Athene 2004. Volgens hem begint het daar nu te lopen, ook al waren er onlangs weer enkele vertragingen te melden. "Er is geen enkel gevaar dat de Spelen daar niet kunnen doorgaan", aldus Rogge.

Op de vraag of Peking tegenover de andere kandidaten (Parijs, Toronto, Osaka en Istanbul) de grootste kans maakt de Spelen voor 2008 tijdens het congres in Moskou toegewezen te krijgen, wil Rogge evenmin ingaan. Met het oog op recente kritiek zegt hij: "Welke rol de politiek daarin moet spelen is aan het geweten van de individuele IOC-leden die straks hun stem moeten uitbrengen."

Zijn bemoeienissen met de Spelen zullen hem zeker nooit van pas komen in eigen land. "Of Nederland het doet, hangt ervan af of ze die prioriteit wil stellen. België heeft andere prioriteiten. Of Nederland het kan? Jazeker. Als Griekenland met zijn 10 miljoen inwoners dat kan, dan kan een rijk land als Nederland met zijn 15 miljoen inwoners dat zeker."

.

Nu in het nieuws