Menu klassieke Grieken gevarieerder dan gedacht

De oude Grieken hadden een gevarieerder menu dan totnogtoe is aangenomen, zo blijkt uit archeologisch onderzoek.

De Britse archeologe Holley Martlew heeft volgens een mededeling van de Universiteit van Pennsylvania vier jaar in het Mediterrane gebied gereisd om sporen van voedsel te zoeken in talrijke borden, potten, bekers en kruiken. Haar scheikundig onderzoek leerde dat het menu van de antieke Grieken, in de periode 3.500 tot 1.000 voor Christus, veel gevarieerder was dan gedacht.

Maaltijden omvatten schapenvlees, varkensvlees, geitenvlees en rundvlees. Vis en zeevruchten waren eerder zeldzaam. Populaire groenten waren bonen, linze, prei en ajuin. Tomaten, aardappelen en suiker waren min of meer onbekend, terwijl honing frequenter als zoetmiddel werd gebruikt. Geroosterd varkensvlees was voorbehouden voor speciale aangelegenheden en doorgaans opgediend met ajuin, knoflook, laurierbladeren en wilde komijn, gekookt in witte wijnsaus en gegarneerd met gele linze.

Maar niet alleen oude potterij kwam aan bod. De vorsers onderzochten ook de eiwitten in de beenderen van de "klassieke" Grieken. Die beenderen omvatten niet alleen stabiele mineralen maar ook eiwitcollageen. Zoals bij andere eiwitten produceert het menselijk lichaam collageen door atomen uit het eten van iemand te deriveren. Bij het reconstrueren van antieke menu's zijn wetenschappers in het bijzonder geïnteresseerd in koolstofdioxide en waterstof, atomen die marginaal lichter of zwaarder zijn dan andere.

De proportie van dergelijke zogenaamde lichte en zware isotopen in veel voedsel is bekend. Sporen zijn in collageen te vinden, zodat de deskundigen kunnen zeggen wat de antieke mens binnenspeelde. "Wij vonden geen significante verschillen tussen de voedselinname van rijke of arme mensen. Mannen produceerden echter meer eiwitten van vlees dan vrouwen", aldus Martlew. "Over een jaar gezien, was het voedselpakket gevarieerder dan voorheen aangenomen".

De archeologe wil nu het verschil tussen rituele en gewone maaltijden gaan onderzoeken. Zij wil te weten komen hoeveel keer en op welk tijdstip van de dag de oude Grieken aten.

Nu in het nieuws