Europeanen krijgen gelegenheid aan euro te wennen

Nadat vrijdag en zaterdag de burgers van negen EU-lidstaten waaronder Nederland in de gelegenheid waren gesteld euro's te kopen of gratis op te halen, waren maandag de inwoners van de resterende drie EMU-landen aan de beurt: Duitsland, Griekenland en Portugal.

APNED

De Grieken konden vanaf 08.00 uur bij banken voor 5.000 drachme een 'beginnerssetje' ter waarde van 14,67 euro kopen. De eerste die voor de transactie in aanmerking kwam was de 86-jarige Europe Fafaliou, van het eiland Chios in de Egeïsche Zee. Zij was uitgekozen vanwege haar voornaam, zo deelde de Griekse handelsbank mee. 'Europa' is in de Griekse mythologie de dochter van de koning van Sidon, die door Zeus in de gestalte van een stier werd ontvoerd. Nadat hij haar naar Kreta had gebracht en zij hem zonen had gebaard, beloofde Zeus haar dat het continent haar naam zou dragen.

In Ierland, Nederland en Frankrijk gingen vrijdag euro-setjes over de toonbank, in België, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, Italië en Spanje konden de burgers zaterdag euro's krijgen. De EMU besloot euro's te introduceren voordat zij op 1 januari koopkracht krijgen, om de burgers van de EU-lidstaten in de gelegenheid te stellen aan het nieuwe geld te wennen en bedrijven de kans te geven wisselgeld in te slaan.

Uit een opinieonderzoek in Zweden, dat niet tot de EMU behoort, bleek dat er daar nu meer voorstanders van de euro zijn dan tegenstanders: 47 procent van de ondervraagden was voor, 33 procent tegen en 20 procent onbeslist. Het onderzoek werd in de periode tussen 20 november en 12 december telefonisch verricht onder 3.267 ondervraagden in opdracht van de financiële dagblad Dagens Industri. Het resultaat komt overeen met dat van een vorige week gepubliceerd onderzoek van het Zweedse Nationale Bureau voor Statistiek.

De andere twee EU-lidstaten die niet tot de EMU behoren zijn Denemarken en Groot-Brittannië.

Nu in het nieuws