Israël arresteert hoge Palestijnse functionarissen

Print
De Israëlische politie heeft maandag in Jeruzalem twee hoge Palestijnse functionarissen en vier van hun medewerkers gearresteerd nadat de regering hun had verboden een wat zij noemde "nationalistische" bijeenkomst te organiseren in het omstreden oostelijke stadsdeel.
Onder de arrestanten waren Sari Nusseibeh, de hoogste PLO-vertegenwoordiger in Oost-Jeruzalem en een groot voorstander van vrede met Israël, en Hatem Abdel Khader, plaatselijk Fatahleider en lid van het Palestijnse parlement. De zes werden voor ondervraging meegenomen uit het Imperial Hotel in Oost-Jeruzalem, waar Nusseineh een receptie had willen houden ter gelegenheid van Eid al-Fitr, het Suikerfeest waarmee de islamitische vastenmaand ramadan wordt afgesloten.

Het verbod was enkele uren eerder door het Israëlische kabinet uitgevaardigd na een nachtelijke telefonische stemronde onder de ministers op instigatie van minister van openbare veiligheid Uzi Landau. Volgens Landau schond Nusseineh vredesafspraken door een nationalistisch getinte bijeenkomst te houden en daar diplomaten voor uit te nodigen. "Als zo'n evenement wordt georganiseerd door de PLO, de lange arm van de Palestijnse Autoriteit, dan is er ongetwijfeld sprake van nationalistische activiteiten", zei Landau.
Nusseibeh, een hoogleraar filosofie, zei dat hij slechts een feestelijke bijeenkomst had willen houden. Hij bevestigde dat daar diplomaten voor waren uitgenodigd.

Maandagmorgen verzamelden zich bij het Imperial Hotel ongeveer 150 genodigden, onder wie enkele Europese diplomaten, die kennelijk niet op de hoogte waren van het verbod. Nusseibeh stond op de drempel om de bezoekers van het Israëlische besluit op de hoogte te stellen, terwijl de politie probeerde de menigte uiteen te drijven. Kort daarop werden Nusseibeh en de vijf anderen aangehouden en naar het hoofdbureau van politie gebracht.
Nusseibeh is twee maanden aangetreden na de dood van de vorige PLO-vertegenwoordiger in Oost-Jeruzalem, Faisel Husseini. Een maand geleden wekte Nusseibeh de woede van veel Palestijnen door de terugkeer van miljoenen Palestijnse vluchtelingen naar Israël, een Palestijnse eis waarop het laatste vredesoverleg onder oud-premier Ehud Barak is afgeketst, onrealistisch te noemen.

.

Nu in het nieuws