Wettekst euthanasie in kindertaal herschreven

Print
Agalev-senator Jacinta De Roeck heeft een project uitgewerkt waarbij leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs van alle netten de huidige wettekst over euthanasie naar kindertaal herschreven hebben. Dat maakte De Roeck woensdag op een persconferentie bekend in het Kinderrechtenhuis in het Zuid-Limburgse Alken.
Volgens de Roeck zijn de aanbevelingen die de commissieleden omtrent euthanasie neerschreven immers totaal onleesbaar voor de kinderen waarop ze betrekking hebben. De Agalev-senator nam hierop het initiatief om in vier scholen, waaronder één in Paal (Beringen) en Rijkel (Borgloon), de bestaande wettekst over euthanasie samen met de kinderen te herschrijven naar meer begrijpelijke en leesbare taal.

Onderzoeken door onder meer Ketnet in 1999 en door orthopedagoge Joke De Wilde in 1991 toonde volgens De Roeck immers aan dat het overgrote deel van de bevraagde kinderen duidelijk wist waarover euthanasie ging en wel degelijk interesse had voor maatschappelijke vraagstukken zoals euthanasie. De Roeck zal daarom op de website van de senaat (www.senaat.be) een gedeelte voor kinderen reserveren met leesbare uitleg over de werking van de commissie en de senaat, met links naar allerhande kinder-info. Ook de kinderwettekst over euthanasie komt daarop te staan. Die moet evenwel nog ter goedkeuring aan de werkgroep kinderrechten en het bureau van de senaat voorgelegd worden. De verschillende bijdragen van de kinderen aan het project zullen begin 2002 op de website van Agalev-Limburg gezet worden. Daar zal ook een infobus te vinden zijn waarop de kinderen eigen suggesties en prioriteiten voor toekomstige projecten kwijt kunnen.
Nu in het nieuws