Landuyt belooft grondige briefings over werkloosheidscijfers

Print
Voortaan volgen er over de Vlaamse werkloosheidscijfers grondige briefings om de interpretatie van de cijfers in de hand te kunnen houden. Dat beloofde minister van tewerkstelling Renaat Landuyt in het Vlaams Parlement.
Landuyt kreeg er dinsdag in de pers zwaar van langs omdat zijn kabinet uitpakte met een persmededeling waarin werd aangekondigd dat de Vlaamse werkloosheidscijfers spectaculair waren gedaald in vergelijking met de maand voordien. Misleiding van de publieke opinie, want werkloosheid is conjunctureel en kan alleen vergeleken worden op jaarbasis. November 2001 moet dus vergeleken worden met november 2000 en daaruit blijkt dat de werkloosheid is gestegen, zo luidde het in een pittige "bijgedachte" in De Morgen.

Veerle Declercq (Agalev) ging woensdag op de zaak door en zei dat er nood is aan duidelijke vergelijkingscriteria. Ze pleitte voor duidelijke en correcte berichten in de toekomst. In zijn antwoord wees Landuyt erop dat het in Vlaanderen al jarenlang de traditie is om maandelijkse cijfers te geven. Nochtans heb ik in de zomer gewezen op een structurele verandering in de werkloosheid, maar toen werd mij pessimisme verweten, aldus Landuyt.
De minister kondigde aan dat er vanaf komende maand grondige briefings komen met de pers en de bevoegde parlementscommissie over de cijfers. De maandelijkse verspreiding van de werkloosheidscijfers leidt volgens Landuyt ook tot discussie tussen Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië vindt men dat we de zaken te positief voorstellen, aldus de minister.
Nu in het nieuws