"Geschiedenis van de Wetenschappen in België" voltooid

Het Nationaal Comité voor Logica, Geschiedenis en Filosofie van de Wetenschappen heeft het tweede deel van de "Geschiedenis van de Wetenschappen in België" voltooid. Het resultaat, een dikke turf, is maandag voorgesteld in het Brussels Paleis der Academiën, waar het Comité gevestigd is.

BELGA

In het werk bieden 35 auteurs een overzicht van de wetenschappelijke evoluties van 1815 tot nu en de gevolgen daarvan in België. Het boek begint met de stichting van de universiteiten en eindigt met de mondialisering en het Europees voorzitterschap van België. Een eerst deel werd al uitgegeven in 1998 en beschreef de wetenschap sinds de Oudheid tot 1815. "Maar de voorbije twee eeuwen veranderde er op wetenschappelijk gebied veel meer dan in alle andere eeuwen samen", zo zegt Robert Halleux voorzitter van het Nationaal Comité.

In het boek wordt niet alleen ingegaan op de diverse wetenschappelijke ontwikkelingen. Er wordt ook een analyse gemaakt van de politieke, sociale en economische context in de 19de en 20ste eeuw. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd hoe de wetenschap het voornaamste onderdeel van de moderniteit wordt: door haar toepassingen vormt ze een machtsfactor en streeft ze ernaar heel de samenleving te organiseren. Maar na de gruwelen van de wereldoorlogen, rezen er veel twijfels en angst over de wetenschappelijke ontwikkelingen. De wetenschap had immers bewezen niet altijd in dienst te staan van het goede.

Wie zich niet door het boek wil worstelen, kan van 6 maart 2002 tot eind mei ook terecht in de Brusselse Passage 44. Daar zal dan een tentoonstelling over de wetenschapppen in de voorbije twee eeuwen lopen, waar heel wat instrumenten, voorwerpen en machines te zien zullen zijn.

Het boek telt 656 bladzijden en is uitgegeven door de Dexia bank en La Renaissance du Livre. Het is te verkrijgen in de boekhandel en de Dexia-kantoren voor 2.945 frank (73 euro).

Nu in het nieuws