RUG wil ook besparen op personeel

Print
De Regionale Uitgeversgroep (RUG), uitgever van onder meer Gazet Van Antwerpen en Het Belang Van Limburg, overweegt een herstructurering. Het voorbije jaar was er al bespaard, maar nu wil de groep ook overgaan tot besparingen bij het personeel. De nadruk ligt daarbij op vrijwillig vertrek of brugpensioen en zeker geen naakte ontslagen, zo meldde woensdagavond gedelegeerd bestuurder Marc Vangeel.
Besparingen in 2001 brachten al 10 tot 12 miljoen euro (403,40 tot 484 miljoen frank) op. "Dit volstaat echter niet en dus moeten we nog verder herstructureren. De herstructurering is ingegeven door de huidige bedrijfseconomische situatie waarbij vooral de krimpende advertentiemarkt, stijgende papierprijzen en versnelde inflatie een rol spelen. Om te kunnen beantwoorden aan de toekomstige behoeften en uitdagingen van de organisatie zal de RUG haar interne structuren verder stroomlijnen", zegt Vangeel.

Wegens economische noodzaak zal het management een aantal acties nemen, met als doel de efficiëntie, de productiviteit en de competentie van de onderneming verhogen. Concreet gaat het onder meer over verdere automatisering van processen, reductie van papierverbruik en het creëren van synergieën op groepsniveau. Op de bijzondere ondernemingsraad van woensdag werden de leden door de directie ingelicht en voor verder overleg uitgenodigd om de mogelijkheden te onderzoeken in het kader van de vooropgestelde aanvraag "bedrijf in herstructurering". Enkele denkpistes zijn begeleid vrijwillig vertrek, brugpensioen en eventueel andere maatregelen. "Hoeveel werknemers hierbij betrokken worden, is nog niet geweten. Maar we benadrukken dat we willen vermijden om over te gaan op naakte ontslagen", aldus de gedelegeerd bestuurder van de RUG.

De besparingen bij het personeel zijn enkel voorzien bij de krantendivisies van de groep, bij GVA, HBVL en de huis-aan-huis-bladen. "We streven onder meer naar nog meer synergie tussen de krantendivisies. De redacties werken al goed samen. De onafhankelijkheid moet bewaard blijven, maar de samenwerking kan nog beter. Ook op logistiek, administratief en boekhoudkundig niveau kan de synergie nog verder", aldus Vangeel.
Nu in het nieuws