Rudi Lupo in Warschau voor intercontinentale titel

BRUSSEL -

Op 2 maart bokst Rudi Lupo in het Poolse Warschau voor de intercontinentale titel versie IBC. Lupo, 9de Europees en 18de bij de WBC, krijgt thuisbokser Tomasz Adamek als tegenstrever. Adamek, 3de op het EK voor amateurs bij de halfzwaren in Minsk 1998, heeft 10 profkampen op zijn erelijst. Hij won er 9 voor de limiet, tegen weliswaar bescheiden tegenstanders.

Zo schat ook Lupo's trainer en manager, Jean Houblon, de kamp in. "We weten sinds tweeëneenhalve week dat deze kamp kon. De voorbereiding is niet ideaal, maar Rudi is toch klaar. Vooral conditioneel. Het zal slopen worden, dat is zijn sterke troef. Het wordt natuurlijk niet makkelijk, maar toch is het haalbaar. Het palmares van Adamek bestaat vooral uit overwinningen tegen derderangsboksers. Rudi is een stuk sterker dan diegenen waartegen hij al bokste. We weten dat het zwaar wordt, hebben de video bekeken, weten dat Adamek punch heeft, maar we denken dat we 40 procent kans hebben en dat moet voldoende zijn. Er zijn er die winnen met minder procent kans."

Lupo bracht de jongste dagen in Keulen door waar hij vooral tijdens het sparren er danig de pees oplegde. "We hebben het sparren wat moeten uitstellen want er waren nog blessures van de kamp tegen Ramdane Serdjane. Maar de jongste dagen werd er keihard gewerkt, te hard zelfs naar mijn zin, zeker wat het sparren betreft", aldus Houblon nog.

Die beseft dat er meer op het spel staat dan enkel de IBC-titel. "Natuurlijk nemen we hier een risico, maar de leeftijd van Rudi speelt ook een rol hierin. En het spijtige aan profboksen is dat als je een keer verliest, je een heel eind wordt teruggeslagen. Verlies betekent meteen dat we onze gunstige positie in de ratings kwijtspelen. Maar we kunnen niet blijven wachten op een eventuele Europese titelkans zonder ook maar enig uitzicht op andere kampen in het binnenland. Winst zou de zaken wel kunnen versnellen en een Europees kampioenschap wel heel dichtbij brengen. Als je weet dat hij voor de beurs van een EK een heel jaar moet gaan werken, dan staat er in Warschau toch heel wat op het spel."

Voor de pas 31 geworden Limburgse Benelux- en Belgische kampioen is het het eerste titelgevecht van deze orde van grootte. het wordt Lupo's 16de profkamp, hij leed slechts één nederlaag (op blessure).

Nu in het nieuws