Spoorwegambtenaar veroordeeld voor botsing

De correctionele rechtbank van Dinant heeft woensdag een werknemer van de NMBS tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens schuldig verzuim in verband met een aanrijding tussen twee treinen op 9 maart 1998 in de omgeving van Gedinne. Bij het ongeval viel een twintigtal lichtgewonden.

De spoorwegbeambte liet een tweede trein tot zijn sector toe, terwijl een eerste trein er nog niet uit vertrokken was, zodat een aanrijding tussen de twee treinen onvermijdelijk was. De man vertelde dat hij naar het toilet moest, ondertussen een trein hoorde voorbijrijden en nadien het licht op groen zette voor de tweede trein. In feite was er geen trein maar een vrachtwagen voorbijgereden.

De eerste trein (waarvan de betichte dacht dat hij voorbijgereden was) stond nog altijd in de betrokken sector stil omdat hij een hert had aangereden. Volgens de rechtbank was het ongeval te wijten aan de onvoorzichtigheid en onachtzaamheid van de man. Hij had bij de uitvoering van zijn taak op de feiten in plaats van op zijn indrukken moeten afgaan, oordeelde de rechtbank.

Nu in het nieuws