Chip-hoop stimuleert Wall Street

Print
Optimistische geluiden over de halfgeleidersector deden de technologieaandelen dinsdag in New York goed. Analisten denken dat de chipmarkt de bodem heeft bereikt en vanaf deze maand weer zal groeien.
Vooral de Nasdaq veerde op. De schermenbeurs van vooral technologiefondsen perste er zelfs nog een eindsprintje uit en stopte 3,1 procent hoger op 1963,10 punten. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende industriële fondsen deed het iets rustiger aan. De Dow won 1,3 procent op 9893,84 punten.

Het chip-optimisme zorgde voor een winst van 8 procent bij Applied Materials, 's werelds grootste fabrikant van chipmachines. Nummer twee, het Nederlandse ASM Lithography dat naast een Amsterdamse ook een Newyorkse notering heeft, kreeg er dik 13 procent bij.
Applied Materials zag zich omringd door telecom- en kabelbedrijf Ciena (9,8 procent), toeleverancier voor de telecomsector JDS Uniphase (9,6 procent) en netwerkbouwer Juniper Networks (8,7 procent). De laatste profiteerde van de mededeling van branchegenoot Cisco, dat meldde dat de orders over november voldeden aan de verwachtingen. Cisco zelf steeg 3,3 procent.
Unilever vierde dinsdag zijn veertigste verjaardag aan de Newyorkse beurs. Het heuglijk feit leverde geen koerswinst op. Het aandeel zakte 1,8 procent.
Nu in het nieuws