Nederlandse GSM-dieven gebombardeerd met SMS'jes

Print
Nederlandse SMS-dieven worden voortaan bestookt met SMS-berichtjes, in het kader van een campagne om diefstallen van 'mobieltjes' tegen te gaan. Dat besluit werd, na een geslaagd experiment in Amsterdam, bekendgemaakt door minister van Binnenlandse Zaken De Vries.
In de Nederlandse hoofdstad wordt het 'SMS-bombardement' al enige tijd gebruikt om het stelen van draagbare telefoons tegen te gaan. Wanneer een GSM-toestel als gestolen is opgegeven, stuurt de politie om de drie minuten een SMS'je met de tekst 'deze telefoon is gejat, koop of verkoop is strafbaar'.

Het resultaat van de actie in Amsterdam is dat het aantal straatberovingen daar met de helft is verminderd. Voor de invoering van het berichtenbombardement was het dieven in driekwart van de gevallen van straatroof te doen om de GSM van het slachtoffer. Nu is dat nog 4O procent.
Dat succes heeft de Nederlands overheid ertoe gebracht het experiment landelijk voort te zetten. Wel zal de kostprijs, in overleg met de gsm-aanbieders, opnieuw worden bekeken. Momenteel betaalt de Amsterdamse politie maandelijks 4.000 gulden (73.000 frank, 2.000 euro) voor het versturen van de berichtjes, dit bovenop een eenmalige investering van 5.000 gulden (90.000 frank, 2.400 euro).
Nu in het nieuws