Acht doden bij verkiezingen Sri Lanka

Print
Bij de Srilankaanse parlementsverkiezingen zijn woensdag acht mensen om het leven gekomen en het leger heeft gebieden afgesloten waardoor 130.000 Tamils de stembureaus niet konden bereiken. Sinds begin van de zelfs voor Srilankaanse begrippen gewelddadige campagne op 21 oktober zijn in totaal 50 mensen omgekomen, zo meldden de autoriteiten en waarnemers.
Bij de verkiezingen voor het 225 leden tellende parlement ging het voor de 12,4 miljoen stemmers om de vraag hoe de verzwakte economie op te peppen en een oplossing te vinden voor de aanhoudende Tamil-kwestie. De uitslagen worden donderdag of vrijdag verwacht.

Het leger heeft de wegen in het oosten van Batticaloa en het noorden van Vavuniya afgesloten na dreigingen van de Tamil Tijgers, zo maakten militaire bronnen bekend. Door de maatregel konden 70.000 Tamils in Batticaloa en 60.000 in Vavuniya niet naar de stembureaus, zo meldde het kiessecretariaat. Naar verwachting hebben de Tamils gestemd voor de oppositie.
"Deze stap sluit duizenden kiezers uit en dat zal een aanzienlijke invloed hebben op de uitslag in deze districten", zei voorzitter John Cushnahan van het waarnemersteam van de Europese Unie. "Hier wordt de democratie op klaarlichte dag vermoord en geen enkele Tamil kan dat accepteren", zei Joseph Pararajasingham, kandidaat van de Tamil Nationale Alliantie in Batticaloa.

President Chandrika Kumaratunga, die de verkiezingen uitschreef nadat haar Volksalliantie (PA) was verzwakt doordat leden naar de oppositie overliepen, wil de strijd tegen de Tamils opvoeren en met een groot offensief een einde maken aan de al achttien jaar durende strijd voor een eigen Tamil-staat in het noorden en oosten van het eiland.
Oppositieleider Ranil Wickremesinghe van het Verenigd Nationaal Front (UNF) wil juist onderhandelingen om de strijd te beëindigen. Eerdere vredesbesprekingen liepen op niets uit omdat de rebellen van de Tamil-tijgers het bestand schonden.
Kumaratunga, die in 1999 voor zes jaar werd gekozen, heeft zich zo vastgebeten in haar plan voor een offensief dat zij heeft gedreigd van haar constitutionele recht gebruik te maken en Wickremesinghe niet tot premier te benoemen, zelfs als zijn UNF de verkiezingen wint.
Nu in het nieuws