Milieudienst VS beveelt verwijderen PCB's uit Hudson

Print
De Amerikaanse federale milieudienst (EPA) heeft General Electric Co. bevolen de kosten te betalen van het verwijderen van giftige PCB's uit de bodem van de bovenloop van de rivier de Hudson.
De Amerikaanse milieubeweging, kritisch over het beleid van president George Bush ten aanzien van het broeikaseffect en arseenniveaus, was enthousiast over de maatregel, een van de grootste schoonmaakoperaties ooit in de VS.

De kosten van de reinigingsoperatie zullen naar schatting zo'n 500 miljoen dollar bedragen en kunnen nog veel hoger uitkomen als General Electric niet met de schoonmaak instemt. In dat geval kan de EPA het werk zelf ter hand nemen en het bedrijf tot driemaal de kosten in rekening brengen.
"Het is zeer goed nieuws voor het milieu", zei Katherine Kennedy van de milieubeweging Natural Resources Defense Council (NRDC). Volgens Kennedy is het prijzenswaardig dat de regering niet is gebogen voor de omvangrijke lobby van General Electric om de beslissing terug te draaien.
De beslissing van de EPA, die dinsdag naar de staat New York is gestuurd, is het formele begin van een operatie om de rivier te reinigen van miljoenen vierkante meters vervuilde modder en sediment.
Tot aan het verbod op PCB's in 1977 werden de stoffen door fabrieken van General Electric gewoon in de rivier gedumpt. Het schoonmaakplan is vrijwel identiek aan een programma dat vier jaar terug onder het bestuur van president Bill Clinton werd ingediend.
Nu in het nieuws