Palestijnen vragen actie VN-Veiligheidsraad

Print
De Palestijnen hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag gevraagd actie te ondernemen tegen "de gevaarlijke escalatie" van de politieke en militaire campagne van Israël tegen de Palestijnse Autoriteit.
Het verzoek volgde op Israëlische luchtaanvallen op kantoren van de Palestijnse Autoriteit op de Westoever en in de Gazastrook. De aanvallen waren bedoeld als vergelding voor twee Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël waarbij het afgelopen weekeinde 26 doden en bijna 200 gewonden vielen.

De Palestijnen willen dat de Veiligheidsraad met een resolutie komt die "overeenstemt met de ernst van de situatie", zei de plaatsvervangend waarnemer van de Palestijnen bij de VN, Marwan Jilani. "(De Israëlische premier Ariel) Sharon doet er niet geheimzinnig over dat hij de Palestijnse Autoriteit wil vernietigen", aldus Jilani. Hij zei niet welke actie de Palestijnen precies van de Veiligheidsraad verlangen.
De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, heeft in de Veiligheidsraad drie eerdere pogingen geblokkeerd om een resolutie erdoor te krijgen waarin wordt gepleit voor het sturen van internationale waarnemers naar de Palestijnse gebieden.
Nu in het nieuws