Akkoord over Afghaanse overgangsregering

Print
Op de Afghanistanconferentie nabij Bonn is na ruim een week onderhandelen een akkoord uit de bus gekomen over de samenstelling van een overgangsregering voor Afghanistan. De Pathaanse leider Hamid Karzaï is verkozen tot regeringsleider.
BR> Op de kabinetslijst moeten echter nog tien tot twaalf namen worden ingevuld. Dat heeft VN-woordvoerder Ahmad Fawzi woensdagmorgen meegedeeld.
Het 29 leden tellende interim-bestuur moet zo snel mogelijk de macht in Kabul overnemen van de Noordelijke Alliantie. De richtdatum van de Verenigde Naties is 22 december. Voorlopig regeringsleider wordt de eerste zes maanden Sajed Hamid Karzai, een van de leiders van de Pasthaanse meerderheid in Afghanistan. De Noordelijke Alliantie heeft in de overgangsregering de sleutelposten binnenlandse zaken, buitenlandse zaken en defensie bedongen. In totaal hebben de vier delegaties honderdvijftig kandidaten voorgedragen voor een post in het overgangsbestuur.

In de overgangsregering is plaats ingeruimd voor twee vrouwen. Sima Samar wordt vice-premier en minister van vrouwenzaken, Suhaila Seddiqi gaat het departement van volksgezond leiden. Onder het verdreven Taliban-regime waren Afghaanse vrouwen alle politieke en vele sociale rechten ontzegd.
Dinsdag waren de afgevaardigden bij het overleg het in principe al eens geworden, maar er waren nog eens meer dan tien uur van intensieve onderhandelingen voor nodig om een definitief akkoord te bereiken. Bij het overleg werd bemiddeld door de speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi.
Woordvoerder Fawzi zei te hopen dat de volledige lijst met ministers alsnog gereed zal komen voor de ondertekeningsceremonie, die om 09.20 uur gepland staat.
Nu in het nieuws