Harry Potter verschijnt ook in het Latijn en Grieks

Harrius Figulus zal spoedig op zoek gaan naar de Lapis Philosophi en dat in vlekkeloos Latijn. J.K. Rowling, de auteur die Harry Potter bedacht, heeft toestemming gegeven voor de publicatie van het eerste boek 'Harry Potter en de steen der wijzen' in het Latijn en klassiek Grieks. Dit heeft haar uitgeverij, Bloomsbury, maandag gezegd.

APNED

Rowling en Bloomsbury hopen dat het zeer populaire verhaal over de jonge tovenaar de interesse in de twee dode talen zal doen herleven. "Wij hebben niet de illusie dat de Latijnse en Griekse versies bestsellers zullen worden, maar we denken dat de boeken veel leukere lessen zullen opleveren voor scholieren die Latijn en Grieks leren", zei Rowlings redacteur Emma Matthewson.

Rowling, die klassieke talen studeerde voordat zij overstapte op Frans, heeft veel verwijzingen naar de klassieken door de vier Harry Potterboeken verweven en veel van de toverspreuken zijn in het Latijn. Zelfs het motto van Harry's toverschool Zweinstein is in het Latijn: Draco dormiens nunquam titillandus - Kietel nooit een slapende draak.

Bloomsbury heeft docent klassieke talen Peter Needham gecontracteerd voor de Latijnse vertaling. Het boek zal, samen met de Griekse versie, in 2003 worden gepubliceerd.