Tekort aan ziekenhuisbedden in de Kempen

Print
De regio Kempen kreunt onder een tekort aan ziekenhuisbedden. Het Sint-Elizabeth ziekenhuis in Herentals, bijvoorbeeld, kondigt een opnamestop af voor de dienst Inwendige Ziekten. De bezettingsgraad bedraagt nu al 130 procent. Maar de toestand geldt niet alleen voor Herentals. Ook de ziekenhuizen in Geel, Mol en Turnhout hebben zieken te veel en bedden te kort. Dat bevestigt hoofdgeneesheer Filip Bataillie van het Sint-Elizabethziekenhuis in Herentals.
"De eerste reden is het tekort aan bedden in heel de Kempen. Volgens de norm zitten we hier met een tekort van 47 procent. Dit ziekenhuis telt 213 bedden. Te weinig, want de bezettingsgraad bedraagt 130 procent in normale omstandigheden. Als er morgen een griepepidemie uitbreekt zitten we echt met grote problemen. Thuisverzorging zou een oplossing kunnen zijn, maar het probleem is dat die verzorging lang op voorhand moet worden aangevraagd", aldus Bataillie.
"We hebben zes zieken kunnen doorsturen naar een ander ziekenhuis in de regio. Een aantal anderen hebben we onderzocht en terug naar huis gestuurd. Die laten we later terugkomen". "Wij trekken met dit signaal aan de alarmbel. Er is maar één oplossing en dat is SP-bedden bijzetten. SP-bedden zijn bedden voor patiënten die niet langer op de dienst Inwendige Ziekten moeten blijven, maar nog niet naar huis mogen. Enkel met meer bedden kunnen we de doorstroming garanderen. En neen, het probleem ligt niet bij de ligduur, want in Herentals zitten we ruim onder het nationale gemiddelde".
"Een aantal mensen hebben we nu naar de dienst Heelkunde verhuisd. Gelukkig hebben we daar iets meer ruimte. Vier mensen, die op Inwendige Ziekten horen, liggen nu op Heelkunde. En daar nemen zij het bed in van vier personen die morgen/dinsdag binnenkomen voor een operatie. Of hoe je met een oplossing voor de ene een probleem voor de ander veroorzaakt..."

.

Nu in het nieuws