Groenen waarschuwen voor escalatie geweld wereldwijd

Print
Agalev veroordeelt de terroristische aanslagen in Israël, maar ook de wraakacties van de Israëlische regering. Daarnaast uit de partij haar bezorgdheid over de dreigende escalatie van het geweld in Afghanistan. De groenen kanten zich ook tegen een uitbreiding van de acties naar Irak of Somalië.
De aanslagen in Haifa en Jeruzalem zijn absoluut ontoelaatbaar, stelt Agalev-kamerlid Leen Laenens. Ze voegt er echter meteen aan toe dat hetzelfde geldt voor de wraakacties van de Israëlische regering. "Vooral het gericht treffen van de Palestijnse Autoriteit en de burelen van Yasser Arafat hypothekeren alle kans op een staaks-het-vuren en vredesonderhandelingen", luidt het maandag in een mededeling.

De groenen zijn ook bezorgd over het toenemende geweld in Afghanistan. "Daar worden hoe langer hoe meer burgers het slachtoffer van aanvallen. Ook het gebruik van oorlogsgas is absoluut ongeoorloofd".
Laenens neemt zich voor om minister van buitenlandse zaken Louis Michel in de Kamer te interpelleren over het bloedbad dat tussen 24 en 28 oktober werd aangericht bij de gevangenisopstand van Qala-e-Jhangi. Volgens Agalev moet België als EU-voorzitter de Amerikaanse president George W. Bush en de Britse premier Tony Blair duidelijk maken dat het internationaal recht dient te worden gerespecteerd.
Daarnaast vragen de groenen de regering alles in het werk te stellen om te vermijden dat de militaire acties in Afghanistan zich uitbreiden naar andere landen, zoals Irak of Somalië. "Agalev verzet zich hiertegen en stelt dat dit niet de goedkeuring kan of mag wegdragen van de NAVO-bondgenoten".

.

Nu in het nieuws