Joegoslavische president zegt volledige medewerking aan tribunaal toe

Print
De Joegoslavische president Vojislav Kostunica heeft maandag tijdens overleg met een EU-delegatie in Brussel volledige medewerking aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag toegezegd.
Kostunica kondigde aan dat Joegoslavië op korte termijn een wet zal aannemen waarin de samenwerking met het tribunaal wordt vastgelegd. Hoofdaanklager van het tribunaal Carla del Ponte verklaarde vorige week tegenover de VN-Veiligheidsraad dat Joegoslavië onvoldoende meewerkt aan de uitlevering van een aantal verdachten.

Kostunica zelf was het in juni niet eens met de uitlevering van ex-president Slobodan Milosevic. Maandag zei Kostunica in een interview met de krant La Libre Belgique dat de aanklacht tegen Milosevic uiterst zwak was. Eerder verklaarde hij dat de uitlevering van Milosevic, die buiten hem om is uitgevoerd, een illegale en politiek gemotiveerde daad was geweest.
Ook werkt Joegoslavië volgens Del Ponte niet mee aan de opsporing van generaal Ratko Mladic, een van de belangrijkste verdachten van het tribunaal, die zich volgens Del Ponte in Joegoslavië bevindt. Kostunica ontkende maandag dat Mladic, een van de verantwoordelijken voor de slachting van duizenden moslimmannen bij Srebrenica, in Joegoslavië woont.

De Europese Unie stelde maandag de uitbreiding van de economische hulp en het verstrekken van leningen aan Joegoslavië afhankelijk van de volledige medewerking aan het Joegoslaviëtribunaal. EU-delegatieleider Doris Pack verklaarde na afloop van het onderhoud met Kostunica dat drie voormalige officieren van het Joegoslavische leger, Veselin Sljivancanin, Mile Mrksic en Miroslav Radic, die aangeklaagd zijn wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog tussen Joegoslavië en Kroatië in 1991, op korte termijn moeten worden overgedragen. Kostunica benadrukte het belang van economische hulp. "Economische stabiliteit is een voorwaarde voor politieke stabiliteit", aldus Kostunica.

.

Nu in het nieuws