Tientallen doden bij strijd ten noorden Burundese hoofdstad

Print
Een offensief van het Burundese regeringsleger tegen Hutu-rebellen ten noorden van de hoofdstad Bujumbura is maandag de achtste dag ingegaan. Bij de gevechten zijn volgens teruggekeerde regeringsmilitairen tientallen doden en gewonden gevallen.
Het offensief, een vergelding voor aanvallen van de rebellen, begon vorige week maandag in Tenga, een bosgebied 20 kilometer van Bujumbura. Een militaire bron sprak van ten minste dertig doden en tientallen gewonden. Zijn woorden werden bevestigd door een verpleegster in een lokaal ziekenhuis, die gewag maakte van tientallen gewonde soldaten. Een woordvoerder van de rebellen hield het op acht doden en veertien gewonden aan de zijde van de opstandelingen.

In Buhonga, 14 kilometer ten zuidoosten van Bujumbura, schoten als politieagent verklede rebellen op een bus met burgerpassagiers. Drie mensen vonden de dood. Volgens de provinciale gouverneur waren twee doden soldaten in burgerkleding.
Op 1 november kreeg Burundi een overgangsregering onder leiding van zittend president Pierre Buyoya. De regering moet een overeenkomst uitvoeren die voorziet in machtsdeling tussen de regeringspartijen en de politieke partijen die de rebellen vertegenwoordigen, maar een deel van de rebellen weigert aan het verdrag mee te werken. In plaats van deëscalatie is de afgelopen maanden sprake van intensivering van de strijd. Honderden rebellen zijn vanuit het aangrenzende Congo naar Burundi gestroomd.

.

Nu in het nieuws