Amerikaanse advocatenzoon uit Californië bij Taliban

Print
Een van de meer dan tachtig Taliban-strijders die zich zondag in het Afghaanse Mazar-e-Sharif hebben overgegeven aan de Noordelijke Alliantie blijkt een Amerikaan uit Californië te zijn. Zijn ouders hebben maandag in een interview op de website van het blad Newsweek bevestigd dat de man, die zei John Walker te heten, hun zoon is.
De 20-jarige man, die zichzelf in eerste instantie Abdul Hamid noemde, is overgedragen aan Amerikaanse eenheden in Afghanistan en heeft volgens nieuwszender CNN bij gevechten tegen de Noordelijke Alliantie kogel- en granaatscherfwonden opgelopen.

Walker heeft zich volgens zijn moeder enige tijd terug bekeerd tot de islam en was volgens haar naar Pakistan gegaan om te studeren en om in de hulpverlening te werken. Volgens haar moet haar zoon "gehersenspoeld" zijn als hij zich daadwerkelijk aan de zijde van de Taliban heeft geschaard. Het afgelopen half jaar had Walker, zoon van een advocaat, niets meer van zich laten horen.
Walker had deelgenomen aan de gevangenisopstand die vorige week in Mazar-e-Sharif waarschijnlijk enkele honderden Taliban-strijders het leven kostte en had zich met zo'n tachtig medegevangenen verschanst in een onderaards deel van het fort dat dienst deed als gevangenis. De Noordelijke Alliantie dwong de mannen naar buiten door hun schuilplaats onder water te laten lopen.
Een woordvoerder van het Rode Kruis zei dat strijders die uit de gewelven van het fort kwamen ernstig verzwakt waren door gebrek aan eten en drinken.

.

Nu in het nieuws