Joodse leider Gerhart Riegner overleden

Print
Gerhart Riegner, de voormalige secretaris-generaal van het Joodse Wereldcongres, is maandag op 90-jarige leeftijd in Genève overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Bleicher-Verlag in Gerlingen (Duitsland) bekendgemaakt.
Riegner werd vanaf 1942 beroemd met zijn "Riegner-Telegrammen". In september dit jaar verscheen bij zijn uitgeverij de autobiografie "Nooit wanhopen. Zestig jaar voor het joodse volk en de mensenrechten".

Gerhart Riegner werd op 12 september 1911 in Berlijn geboren. In 1933, na de machtsovername van Hitler, week hij uit naar Genève, waar hij in 1936 secretaris werd van het Joodse Wereldcongres. Riegner informeerde de geallieerden voor het eerst in 1942 over Hitlers plannen voor de uitroeiing van de joden. Tot aan het einde van de oorlog stuurde hij via diplomatieke kanalen telegrammen met gedetailleerde informatie naar Groot-Brittannië en Washington. Hij werd naar eigen zeggen echter niet geloofd. Ook de toenmalige paus Pius XII werd door Riegner ingelicht en ook hij deed volgens Riegner niets om de jodenvervolging te stoppen.
Voor Riegner was de strijd om de rechten van de minderheden ook een strijd voor de mensenrechten. Hij werkte o.a. bij de VN en UNESCO mee aan de vastlegging van de mensenrechten.

.

Nu in het nieuws