Tientallen Taliban-strijders geven zich over

Print
De meer dan tachtig Taliban-strijders die zich zondag in het Afghaanse Mazar-e-Sharif hebben overgegeven aan de Noordelijke Alliantie waren bijna allemaal buitenlandse huurlingen uit Arabische landen. Een van de strijders zei Amerikaans staatsburger te zijn. Hij is overgedragen aan Amerikaanse eenheden die in Afghanistan zijn, hebben de autoriteiten in Mazar-e-Sharif gezegd.
De soldaten hadden deel genomen aan de gevangenisopstand die vorige week waarschijnlijk enkele honderden Taliban-strijders het leven kostte. De gewapende mannen zaten verschanst in een onderaards deel van het fort dat dienst deed als gevangenis. De Noordelijke Alliantie dwong de mannen naar buiten door hun schuilplaats onder water te laten lopen. Volgens Rashid Dostum, de alliantiecommandant die zijn hoofdkwartier in het fort heeft gevestigd, is het mogelijk dat zich nog enkele Taliban-strijders verborgen houden in onderaardse gewelven van het complex.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zei dat strijders die uit de gewelven van het fort kwamen ernstig verzwakt waren door gebrek aan eten en drinken. Sommigen leken onder shock te staan. De man die zei dat hij Amerikaan is was gewond en kreeg medische verzorging van Amerikaanse militairen. Een woordvoerder van het Pentagon zei dat de identiteit van de man wordt nagetrokken en hij wilde geen verdere mededelingen doen. In een interview met het blad Newsweek, dat op de website van het tijdschrift verscheen, werd de man door zijn ouders geïdentificeerd als John Walker, 20 jaar en afkomstig uit Californië. Walker zou bekeerd zijn tot de islam en zich Abdul Hamid noemen. Zijn moeder zei dat Walker, die in Pakistan koranleer had gevolgd, "gehersenspoeld" moet zijn als hij zich daadwerkelijk aan de zijde van de Taliban heeft geschaard. Bij het neerslaan van de opstand in de gevangenis kwam vorige week ook een CIA-agent om het leven.

.

Nu in het nieuws