Aelvoet weigert dierenasiel uit Tielt-Winge vergunning

Federaal minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet weigert in te gaan op de vraag van

De Schakel

uit Tielt-Winge voor een vergunning als dierenasiel. Ze gaat hiermee in op het advies van de betrokken inspectiediensten "De uitbater voldeed niet aan de wettelijke huisvestingsvoorwaarden om een dierenasiel uit te baten", aldus Rudy Demeester, kabinetsmedewerker van Aelvoet. Op het ogenblik van de beslissing van Aelvoet verbleven er in het asiel zo'n 200 dieren, gaande van pluimvee en honden tot paarden.

BELGA

Na overleg vrijdagavond tussen de inspectie, de gemeente Tielt-Winge en de uitbater heeft deze laatste afstand gedaan van een hele reeks dieren. "Naar schatting zo'n 180 dieren worden vanaf maandag herplaatst in andere centra. De overige dieren mag hij houden op voorwaarde dat hij ze zoals van elk ander particulier verwacht wordt behoorlijk huisvest", aldus Demeester.

Volgens Demeester wordt de betrokken uitbater niet van iets beschuldigd en is hij eerder slachtoffer van zijn idealisme. "Hij kon geen dieren weigeren noch wegdoen zodat de toestand op de duur onhoudbaar werd". De afgelopen maanden kwam De Schakel diverse keren negatief in het nieuws. Omwonenden hadden klachten over geur- en lawaaihinder en de onhygiënische omstandigheden waarin de dieren moesten verblijven. Ook het vakblad Woef uitte een tijd terug felle kritiek op het asiel.