Mechelse brandweer dreigt met staking wegens hervormingen

Print
Het Mechels stadsbestuur overweegt om de brandweer om te vormen van een volledig beroeps- naar een gemengd korps met één derde (40) vrijwillige brandweermannen. Dinsdag pleegt het college daarover overleg met de brandweer en bonden, zo hebben burgemeester Bart Somers (VLD) en de bonden maandag bevestigd. De vakbonden zeggen te zullen staken indien ontslagen dreigen te vallen.
"De overgang van een korps met een kleine basis beroepsbrandweerlui naar een gemengd korps met een deel vrijwilligers is voor ons - hoe goed de vrijwilligers het ook menen - onaanvaardbaar", zegt ACOD-afgevaardigde Paul Scherens aan Belga. "Enerzijds kan het op sociaal gebied niet dat personeel afgedankt wordt, anderzijds is het tegenover de Mechelaars unfair om te kiezen voor minder ervaren vrijwilligers."

Vandaag nog verstuurt het ACOD een stakingaanzegging naar de burgemeester. "Past het stadsbestuur zijn intenties niet aan, dan zijn acties de volgende stap", klinkt het.
Dinsdag praten de bonden, de brandweercommandant en twee - kapiteins met het college, dat zal evalueren of het Mechelse korps 'gemengd' zal worden.
"Het organogram van de brandweer voorziet 120 spuitgasten", legt burgemeester Somers uit. "Dat is erg gul bemeten voor onze stad. Vandaag zijn daarvan 100 plaatsen ingevuld. We kunnen het personeelsbestand ofwel aanvullen met beroepslui, ofwel - en dat wordt vandaag overwogen - bouwen we af naar een verhouding twee derde beroeps- en één derde vrijwillige brandweermannen."
Een gemengd korps met 80 beroepsspuitgasten en 40 vrijwilligers drukt de personeelskost, volgens Somers. "Naakte ontslagen komen er niet. Het college overweegt ook een langetermijnplan van zes jaar - als het er al komt. Brandweermannen die met pensioen gaan, worden dan één voor één vervangen door vrijwilligers tot we aan de verhouding van twee derde beroepsbrandweermannen zitten." Somers vindt het veel te voorbarig dat de vakbonden nu al dreigen met een staking. Kwalitatief zal het korps minstens even goed blijven, meent hij, gezien het feit dat "de vrijwilligers tegenwoordig een zware opleiding moeten volgen".

.

Nu in het nieuws