Beleidsovereenkomst Spoorwegemplacement Noord in Antwerpen bezegeld

De stad Antwerpen, de Nationale Maatschappij van Belgische Spoorwegen en minister Charles Picqué van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek, belast met het Grootstedenbeleid, hebben maandagmiddag op het stadhuis in Antwerpen een beleidsovereenkomst ondertekend over de toekomst van het Spoorwegemplacement Noord. Dat is de site tussen de wijken Dam, Seefhoek, Stuivenberg en Schijnpoort. Minister Picqué heeft toegezegd meer dan 525 miljoen frank (13,01 miljoen euro) te investeren in het gebied.

Spoorwegemplacement Noord is het gebied tussen de kernstad, het Eilandje, de haven, de wijk Luchtbal en de gemeenten Merksem en Deurne. Antwerpen zegt 'het noordelijke deel van de stad meer bij het stadsgebeuren te willen betrekken'. Daarom zijn alle partners die belangrijk zijn voor die uitbouw, gegroepeerd in het autonoom gemeentebedrijf Antwerpen Nieuw Noord (ANN).

Eén van die belangrijke partners is de NMBS. De Spoorwegen willen het emplacement ontwikkelen en de grond deels valoriseren. De commerciële ontwikkeling heeft de NMBS in handen gegeven van Euro Immo Star nv, een dochteronderneming van Eurostation, de projectontwikkelingsstructuur van de Belgische Spoorwegen.

De stad Antwerpen, het autonoom gemeentebedrijf Antwerpen Nieuw Noord (ANN), de NMBS en Euro Immo Star nv hebben dan samen de beleidsovereenkomst onderhandeld. Die voorziet in de opdeling van de site in drie zones: tussen Noorderlaan en Kempenstraat (zone A), ten zuiden van Noorderlaan en palend aan de Italiëlei/noorderplaats (zone B) en het gebied tot aan Schijnpoort (zone C). In de beleidsovereenkomst, die maandag is ondertekend, hebben de partners afgesproken om samen een visie te ontwikkelen op de uitbouw van het spoorwegemplacement. De stad Antwerpen neemt alle gebouwen over tegen 1 euro (40,3399 frank) per jaar gedurende tien jaar. Voor de herlocatie van ABX wordt nog naar een oplossing gezocht. Voor het stockeren van het reizigersmateriaal van de NMBS wordt een uitwijkmogelijkheid gezocht achter de wijk Luchtbal (grondgebied Ekeren).

Het planningsproces is opgebouwd in drie fasen. De eerste (voorbereidende) is achter de rug. Nu wordt aan de tweede (beleidsovereenkomst) gewerkt en die wordt later (fase 3) aan een groep van partners (federale en Vlaamse overheid, maar privé) ter goedkeuring voorgelegd, waarop een internationale stedenbouwkundige wedstrijd zal worden georganiseerd om uiteindelijk een BPA of ruimtelijk uitvoeringsplan voor het hele gebied voor te bereiden.

Nu in het nieuws