Palestina vroeg periode van 4 dagen voor arrestaties

Terwijl Israëlische gevechtshelikopters maandag in Gaza de helihaven van de Palestijnse leider Yasser Arafat met raketten in de as legden, was de operatie van de Palestijnse autoriteit tegen radicale militanten volop bezig.

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz had de Palestijnse overheid aan Israël een periode van vier dagen gevraagd om leden van radicale organisaties op te sporen en te arresteren. Het verzoek zou door Arafats adviseur Mohammed Rashid zijn overgemaakt aan Shimon Peres, de Israëlische minister van buitenlandse zaken.

Rashid zou een sceptische Peres hebben verzekerd dat de operatie dezelfde omvang zou hebben als in 1996, toen de Palestijnse autoriteit optrad na een golf van aanslagen tegen Israël.

"Zowel bij Hamas als Jihad worden hooggeplaatste leiders geviseerd", verzekerde een Palestijnse veiligheidsverantwoordelijke in Gaza. Volgens Palestijnse bronnen waren er maandagnamiddag al meer dan honderd vermeende militanten opgepakt. Het was echter niet duidelijk of de overheid ook actie had ondernomen tegen sjeik Ahmed Yassin, de spirituele leider van Hamas.

Een woordvoerder van de Israëlische premier Ariël Sharon zei maandag dat de aanval "een duidelijke boodschap" was aan het adres van de Palestijnse leider Arafat, omdat die er niet in slaagde de verantwoordelijken voor de zelfmoordaanslagen die dit weekend aan 31 Israëli's het leven kostten, te laten berechten.

Nu in het nieuws