Special Forces vermoedelijk in Jalalabad

Print
Amerikaanse special forces zijn zondag nabij Jalalabad in het oosten van Afghanistan aangekomen. Van daaruit bereiden ze de militaire bestorming van het bergdorp Tora Bora voor. Dat heeft het in Pakistan gevestigde Afghaanse persagentschap Afghan Islamic Press (AIP) maandag gemeld. Osama bin Laden, de man die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten, zou zich in het ondergrondse tunnelcomplex in Tora Bora bevinden. Volgens AIP is bin Laden er gelokaliseerd. Zondag werd het dorp hevig getroffen door Amerikaanse bombardementen.
AIP zegt dat een twintigtal Amerikaanse manschappen zondag in Jalalabad zijn aangekomen. Zij onderhandelen er met de lokale anti-Talibanadministratie over de concrete uitvoering van een militaire operatie op Tora Bora. Volgens de leider van de anti-Talibanadministratie, Hazrat Ali, zijn in Tora Bora sinds zondag 58 doden gevallen. Ali meldde AIP voorts dat de luchtoperaties van de VS op het bergdorp in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend werden voortgezet. Berichten over de plannen voor het inzetten van grondtroepen ontkende hij.

Over de schuilplaats van Osama bin Laden doen nog steeds tegenstrijdige geruchten de ronde. Britse en Amerikaanse media citeerden afgelopen weekend Afghaanse getuigen die beweren dat bin Laden zich in het ondergrondse tunnelcomplex onder Tora Bora bevindt. De ondergrondse gangen strekken zich uit over honderden meters onder het dorp en moeten aanhangers van Osama bin Laden en Al Qa'ida beschermen tegen Amerikaanse bombardementen. De Noordelijke Alliantie in Afghanistan beweert dan weer dat Osama bin Laden zich nog steeds in het zuiden van land bevindt. "Enkele van zijn luitenanten en aanhangers zijn wel in Tora Bora", aldus de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Oppositie in Afghanistan, Abdullah Abdullah. Intussen gaan de gevechten in en rond Kandahar voort. In het voormalige strategische Talibanbolwerk in het zuiden van het land zijn oppositietroepen maandagochtend de afgebakende zone rond de luchthaven binnengedrongen. Ze voerden er strijd met Taliban-aanhangers. De Talibandoelwitten binnen die zone werden ook door Amerikaanse bombardementen bestookt. Volgens een woordvoerder van de oppositie zouden er 12 anti-Talibanstrijders omgekomen zijn. Aan de zijde van de Taliban maakt de man gewag van nog meer doden./. BBL (wdm) ./. 031242 DEC 01

.

Nu in het nieuws