Spirit voert ludieke actie tegen machinegeweren

Leden van Spirit hebben dinsdagnamiddag een ludieke actie gehouden aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne naar aanleiding van de recente diefstal van 100 P90-machinepistolen. Spirit vreest dat het krachtige wapen en onlangs gestolen springstof gebruikt worden voor overvallen van één van de vele euro-transporten die momenteel plaatsvinden, verklaarde senator Patrik Vankrunselsven.

BELGA

BR>

Spirit was met een bestelwagen, opgesmukt met kogelgaten, naar het kabinet van Duquesne getrokken om met speelgoedwapens een overval van een geldtransport te ensceneren. Een delegatie van de actievoerders werd ontvangen door de kabinetschef van Binnenlandse Zaken. Koen Dassen bevestigde dat er reeds twee diefstallen van P90-wapens, een machinepistool van de Waalse wapenproducent FN dat in kracht zijn gelijke niet kent, gepleegd werden. Volgens Vankrunkelsven was Dassen het ermee eens dat met dit wapen een grens overschreden is inzake moordcapaciteit. Maar over de opportuniteit van een dergelijk kaliber is ook het parlement verantwoordelijk, stelde binnenlandse zaken dinsdagavond.

Het kabinet voegde er nog aan toe dat het vragende partij is voor een striktere controle op de internationale transferten van dergelijke wapens. De kabinetschef deelde ook mee dat de federale politie een aantal P90's bezit die gebruikt worden voor gespecialiseerde interventies. "Het is niet de bedoeling van de minister van Binnenlandse Zaken om een veralgemeend gebruik van dit wapen toe te staan", luidt het nog. Patrik Vankrunkelsven wil dat de nieuwe wapenwet, die momenteel door justitie wordt uitgewerkt, de productie van de P90 verbiedt. Indien dit niet het geval is, wil hij zelf een wetsvoorstel in die zin indienen.

Nu in het nieuws