Heibel rond afwezigheid premier op kamerdebat

In de Kamer is vandaag dinsdag heisa ontstaan over de afwezigheid van premier Guy Verhofstadt bij de interpellaties over Sabena. Volgens de oppositie ontvlucht de eerste minister - die in de namiddag richting Ankara vloog - zijn verantwoordelijkheid en weigert hij op concrete vragen te antwoorden. De regering ontkent. CD&V, PSC, VU/ID en Vlaams Blok eisten een nieuwe afspraak met Verhofstadt. Die komt nu wellicht vrijdag antwoorden op de interpellaties.

BELGA

BR>

De interpellaties over het Sabena-dossier - meer bepaald over het Hotel-akkoord - hadden normaal gezien vorige donderdag al moeten plaatsvinden. Toen werd echter afgesproken om ze te verplaatsen naar dinsdag. Naast de bevoegde minister Rik Daems zouden daarbij ook de premier en de vice-premier Guy Verhofstadt en Johan Vande Lanotte aanwezig zijn. Deze laatsten waren immers verantwoordelijk voor het afsluiten van het Hotel-akkoord de voorbije zomer.

Het Hotel-akkoord is de naam voor het contract dat Verhofstadt en Vande Lanotte deze zomer in naam van Sabena hebben afgesloten met Swissair-topman Corti. Daarin werd afgesproken dat de Zwitserse luchtvaartmaatschappij nog 430 miljoen euro (17,3 miljard frank) zou pompen in Sabena. In ruil zou de Belgische overheid afzien van verdere gerechtelijke stappen tegen Swissair, dat eerder - tegen de afspraken in - besliste om haar belang in de Belgische luchtvaartmaatschappij niet op te trekken van 49 naar 85 procent.

Dinsdag bleek Verhofstadt niet aanwezig te kunnen zijn bij het debat. Zijn bezoek aan de Britse premier Tony Blair maandag gaf naar verluidt aanleiding tot een dringende trip naar Turkije. De oppositie kon echter geen vrede nemen met deze uitleg en weigerde de vragen te stellen aan Daems en Vande Lanotte. "We zijn niet zeker of ze eerste- of tweedeklasseministers zijn", verwees CD&V-fractieleider Yves Leterme naar de verklaringen van communicatieadviseur Noël Slangen. Leterme verdenkt Verhofstadt ervan "de duistere kantjes van het dossier" altijd voor zich uit te willen schuiven. "Dit lijkt steeds meer op een doofpotoperatie", luidde het. Aangezien de premier de hoofdverantwoordelijke is van de regering en van het dossier, moet hij komen antwoorden, meent de CD&V. De partij eiste opnieuw dat de regering alle cruciale documenten uit het dossier zou neerleggen in het parlement. Ook Blok-fractieleider Gerolf Annemans was verbolgen. "De oppositie wordt niet gerespecteerd. Wij worden behandeld als een tweedeklasseparlement. Verhofstadt is aan het neerstorten en hij weet dat. Zijn afwezigheid bewijst dat", aldus Annemans. Naast het Blok-kamerlid trokken ook Karel Van Hoorebeke (VU/ID) en Jean-Jacques Viseur (PSC) hun vragen in. Ze vroegen dat de premier hen later op de week te woord komt staan.

Nu in het nieuws