Apple verbijsterd over schikkingsvoorstel Microsoft

Computerfabrikant Apple is "verbijsterd" over het voorstel van softwarereus Microsoft om verdere strafvervolging in consumentenzaken wegens monopolievorming af te kopen door opgeknapte computers, randapparatuur en andere spullen aan arme scholen te schenken.

APNED

BR>

"Wij zijn verbijsterd dat een schikking die Microsoft wegens overtreding van de wet wordt opgelegd, hun toestaat, zelfs aanmoedigt om op oneerlijke wijze vorderingen te maken in het onderwijs - een van de weinige markten die nog over zijn waar zij geen monopoliemacht uitoefenen", aldus Apple-topman Steve Jobs in een verklaring die werd ingediend bij districtsrechter Frederick Motz in Baltimore, die dinsdag voor- en tegenstanders van de regeling had uitgenodigd voor een hoorzitting.

Volgens het vorige week openbaar gemaakte schikkingsvoorstel zou Microsoft voor meer dan 1 miljard dollar aan software, opgeknapte pc's en andere spullen schenken aan meer dan 12.500 van de armste scholen in de VS. Hoewel Microsoft zegt dat de scholen zelf mogen uitmaken of ze het geld aan producten van andere leveranciers willen besteden, geeft het concern toe dat degenen die voor Microsoft kiezen meer spullen tot hun beschikking zullen krijgen, zoals gratis software.

Apple, waarvan de computers niet op Windows, maar op het Macintosh-besturingssysteem draaien, was lange tijd toonaangevend in computers en software voor het Amerikaanse onderwijs. Volgens analist Rober Enderle van Giga Information Systems is Apple "duidelijk het bedrijf dat de meeste schade kan lijden" bij het schikkingsvoorstel.

Nu in het nieuws