Fabien Barthez uitgespuwd in Engelse pers

LONDEN -

De Britse voetbalpers heeft zich vol overgave gestort op Fabien Barthez, de geplaagde doelman van Manchester United. Maandag stonden de kranten in het Verenigd Koninkrijk vol met sappige verhalen en pakkende koppen na de twee flaters van de Franse international van zondag in de uitwedstrijd bij Arsenal (3-1 winst voor de Gunners). "Barthez's Horror Show", "Barthez Blunderman", "Gift of the Fab" en "Fab Farce"... De 30-jarige doelman werd stevig aangepakt. Van wereldkampioen tot lachnummer, 'from hero to zero'.

ANP

De vraag is hoeveel geduld manager Alex Ferguson nog heeft met zijn sukkelende sluitpost. Het was zondag immers niet de eerste keer dat Barthez, die met Frankrijk ook de Europese titel veroverde in 2000, dit jaar vreslijk in de fout ging. Zijn "Comedy of Errors" (The Times) begon op 15 september in de uitwedstrijd bij Newcastle (4-3 verlies). Een schot van Lee frommelde Barthez in eigen doel. Een maand later in de thuiswedstrijd voor de Champions League tegen Deportivo La Coruña (2-3 verlies) had hij schuld aan twee Spaanse treffers. Begin deze maand in de uitwedstrijd tegen Liverpool (3-1 verlies) ging hij niet vrijuit bij het doelpunt van Owen. "Geef de bal aan Barthez", joelde het thuispubliek. "Barthez is een domkop", deed het eveneens goed op Highbury. Hoeveel vernederingen in de stadions en in de pers kan de arme Fransman nog aan?

Mede-international Thierry Henry, die namens Arsenal in de slotfase twee keer profiteerde van de vreemde capriolen van Barthez, nam het op voor zijn landgenoot. "Fabien is een vriend van mij. Ik had liever op een andere manier gescoord tegen Manchester United. Maar ik hoef niets tegen hem te zeggen, hij is mans genoeg om er weer bovenop te komen".

Alex Ferguson hield na afloop de lippen stijf op mekaar. Hij sprak van een rampzalige wedstrijd, zonder Barthez met naam en toenaam te noemen. "Over de tweede en derde goal van Arsenal heb ik niets te zeggen", mompelde de Schotse manager, die aan het einde van het seizoen aftreedt bij de Mancunians. Ferguson gaf wel toe dat de gammele defensie hem zorgen baart. De Engelse kampioenenploeg heeft in 13 competitiewedstrijden al 23 goals tegen gekregen. Enkel West Ham en Leicester hebben in de Premier League nog meer treffers geïncasseerd. "We hebben nu 4 keer verloren", analyseerde Sir Alex. "We kunnen ons nu nog maar twee nederlagen veroorloven, indien we onze titel willen verlengen. Ik dacht dat mijn ploeg door de recente tegenslagen voldoende was gewaarschuwd. Het duel met Arsenal bewees het tegendeel. Onze laatste kans hebben we nog niet verspeeld, maar de tijd gaat nu toch wel dringen voor ons".

Ferguson heeft tot dusver zijn bekritiseerde doelman altijd in bescherming genomen. Dat is ook niet zo vreemd, gezien de forse investering die Man United in de zomer van vorig jaar deed. Op het verzoek van de Schotse manager. Barthez werd voor 508 miljoen frank, een Brits record voor een keeper, van AS Monaco overgenomen. De Franse goalie kreeg een lucratief contract voor 6 jaar. Een abrupt ontslag van Barthez zou leiden tot flinke kapitaalvernietiging. Ferguson, die eventueel de 38-jarige reservedoelman Raimond van der Gouw kan inzetten, beschermt zijn doelman echter niet enkel om financiële redenen. De technische baas van Manchester United heeft ook begrip voor diens persoonlijke omstandigheden. Door privéproblemen reist Barthez tussen de wedstrijden en trainingen in vaak even op-en-neer naar Frankrijk. Ferguson vindt van zichzelf dat hij zijn gezin in zijn lange trainersloopbaan heeft verwaarloosd. Ook daarom geeft hij de Fransman zoveel mogelijk tijd en gelegenheid om zijn privézorgen in zijn vaderland van zich af te zetten. Maar zelfs de tot voor kort zo onaantastbare Sir Alex kan de loodzware kritieken op zijn kale doelman niet negeren. De lijdensweg van Barthez duurt al lang genoeg.

Nu in het nieuws