5 jaar cel gevorderd voor Antwerpse diamantroof

Het openbaar ministerie heeft dinsdag effectieve celstraffen tot 5 jaar gevorderd voor de twaalfkoppige bende die in 1994 de 'diamantroof van de eeuw' uitvoerde op de Antwerpse diamantbeurs. Meesterbreinen zijn de Braziliaan Baruch Torenheim (52), Aviv Amos (42) en Alberto Chababo (51)i. Uitspraak op 18 december 2001.

BELGA

BR>

Op 15 december 1994 plunderden Torenheim, Amos en Chababo acht brandkasten in de beveiligde kelders van de Antwerpse diamantkring aan de Hoveniersstraat. De buit, juwelen, geld en diamanten, was meer dan 200 miljoen frank waard. De dieven gebruikten voor de klus valse sleutels en konden probleemloos de bewakingscamera's ontlopen. Inbraaksporen werden vrijwel niet aangetroffen.

Voor de speurders was het snel duidelijk dat er hulp van binnenuit was geweest. Twee bewakers praatten de rest van de bende aan de galg. Ze noemden namen en gaven toe dat ze de lettercombinaties van de kluizen, die ze bemachtigd hadden door met de videocamera's in te zoomen op de kluizen, doorgespeeld hadden aan de bende.

Kopstuk Amos meldde zich vrijwillig, na vijf maanden te zijn opgejaagd door het gerecht. Chababo werd in Florida gearresteerd. Als laatste in de rij werd Torenheim aangehouden. De Braziliaan leefde op een schuiladres in zijn moederland. Hij werd in de boeien geslagen toen hij vanuit Canada naar de V.S. wilde gaan.

Nu in het nieuws