TV-interesse voor wielrennen gaat achteruit, behalve in Vlaanderen

BRUSSEL -

Niet overal is men even gelukkig als in Vlaanderen, waar de VRT-televisie plots veel meer wielrennen is gaan uitzenden nadat men naast het voetbalcontract greep. Bij ons komen daarom nu alle wedstrijden tot tweede categorie op televisie en worden de organisatoren daar nog voor vergoed ook. Omdat de RTBF op droog zaad zit, is die belangstelling er in Wallonië niet. Ook in andere landen boert men achteruit. Vooral in Frankrijk en in Italië baart de toestand zorgen.

BELGA

"De productiekosten lopen zo hoog op en de economische recessie is zo voelbaar, dat de Franse televisie nog amper interesse heeft voor wedstrijden, die niet bij de wielermonumenten gerekend worden", aldus Jean-Marie Leblanc, directeur van de Ronde van Frankrijk en voorzitter van de internationale wielerorganisatoren (AIOCC). "Betaaltelevisie biedt een uitweg."

In Italië hebben ze een ander probleem. "De tijdsschema's bieden amper plaats voor wielrennen, zodat vele wedstrijden naar de satelliet-televisie gedropt worden", zegt Girodirecteur Carmine Castellano. "De bereikbaarheid van de satelliettelevisie is echter zo zwak, dat de sponsors beginnen te morren."

Nu in het nieuws