Laurent Fignon zorgt nog steeds voor animo

PARIJS -

Vele jaren was Laurent Fignon als actieve renner de schrik van de journalisten. De Parijzenaar heeft de strijdbijl niet begraven nu hij organisator geworden is. Vrijdag zorgde hij tijdens de vergadering van de internationale wielerorganisatoren (AIOCC) voor meer animo dan voorzitter Jean-Marie Leblanc lief was. Dank zij het stevige weerwerk van Fignon zullen bij de eerstvolgende vergadering van de Raad voor het Profwielrennen (CCP) aardig wat amendementen ingediend worden.

BR> De belangrijkste opmerking van Fignon als organisator van Parijs-Nice en Parijs-Corèze situeerde zich op het vlak van de verplichtingen van de tien wielerploegen, die vanaf 2002 de Topclub zullen bevolken. "Die ploegen moeten vanaf volgend jaar verplicht deelnemen aan twee van de drie grote ronden en aan negen van de tien Wereldbekerklassiekers, maar daar houden hun verplichtingen ook op", merkte de vroegere winnaar van de "Prix Citron" (persprijs voor minst vriendelijke renner) tijdens de Tour met veel bijval op. "Waarom geldt die bescherming niet voor organisatoren van wedstrijden buiten categorie of van eerste categorie? Het komt mij voor dat de ploegen alleen maar aan zichzelf gedacht hebben en dat AIOCC de belangen van de organisatoren niet zo best verdedigd heeft."

Jean-Marie Leblanc kon niet anders dan beloven dat hij er voor zou ijveren dat de organisatoren van wedstrijden buiten categorie en eerste categorie ook op enige bescherming zouden kunnen rekenen vanaf 2003. Dat is goed nieuws voor de Belgische organisatoren van bijvoorbeeld Gent-Wevelgem, Waalse Pijl en Parijs-Brussel. Leblanc denkt er aan om de ploegen van de Topclub ook een aantal verplichtingen naar die organisatoren toe op te leggen.

De trommel opmerkingen van Laurent Fignon was daarmee echter niet leeg. Zo pleitte hij er ondermeer voor om paal en perk te stellen aan allerhande nevenklassementen waarmee UCI-punten te verdienen zijn en aan het geven van UCI-punten aan alle renners, die wedstrijden beëindigen. "Op die manier maakt de UCI puntenjagers van de renners, terwijl de wielersport alleen gediend is met winnaars", aldus weer Fignon.

En de organisator van Parijs-Nice ging maar verder, ondermeer over het feit dat iets moet gedaan worden aan de ploegen, die slechts in laatste instantie forfait geven voor bepaalde wedstrijden. En over het feit dat ploegen aan de vooravond van een wedstrijd nog te veel vervangers mogen opstellen, zodat ze hun bekende namen kunnen thuislaten. Jean-Marie Leblanc noteerde alles netjes in zijn agenda en beloofde beterschap tegen 2003.

Na jaren van jaknikken en handjesklappen heeft AIOCC met Laurent Fignon eindelijk een nieuwe man gevonden, die nog eens wat leven in de brouwerij wil brengen.

Nu in het nieuws