Nederlandse en Britse vliegtuigspotters nog niet uit Griekse cel

Twee Nederlandse en twaalf Britse vliegtuigspotters die in verband met mogelijke spionage al drie weken in Griekenland in voorarrest zitten, zullen waarschijnlijk nog zeker tien tot twaalf dagen worden vastgehouden. Rechtbankfunctionarissen besloten dinsdag dat een speciale rechtbank moet beslissen of er een aanklacht wegens spionage komt.

APNED

BR>

Volgens de advocaten van de vliegtuigspotters zal een drie leden tellend rechtscollege in het zuidelijke Kalamata zich over de zaak buigen en beslissen of de veertien moeten worden berecht. Op een aanklacht van spionage is een maximumstraf van 20 jaar mogelijk. Een medewerkster van het Nederlandse consulaat in Griekenland, Helen Donker, sprak van "een zeer slechte ontwikkeling" die "in het geheel niet was verwacht". De Britse consul Donald Holder beaamde dat het besluit onverwachts komt, maar wees erop dat de procedure deel uitmaakt van de Griekse rechtspraak en als zodanig moet worden geaccepteerd.

De vliegtuigspotters werden op 9 november in Kalamata opgepakt na foto's te hebben genomen op een open dag van een militair vliegveld. Zij zouden eerder ook foto's hebben genomen bij twee andere bases, waaronder een NAVO-basis in Araxos. De Griekse autoriteiten zeggen dat de groep toen gewaarschuwd is geen foto's te maken bij andere bases. Volgens familieleden van de spotters was er echter van tevoren toestemming gevraagd om de militaire bases te bezoeken en zijn er helemaal geen verboden foto's gemaakt.

Nu in het nieuws