Eiffeltoren krijgt achttiende schilderbeurt

De Eiffeltoren wordt vanaf volgende week gedurende meer dan een jaar door schilders onder handen genomen. Om het milieu te sparen wordt bij deze achttiende schilderbeurt gebruik gemaakt van loodvrije verf, zo meldde de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë.

APNED

BR>

Zestig ton verf staat ter beschikking voor de opknapbeurt van de 200.000 vierkante meter oppervlakte van het reusachtige bouwwerk in het centrum van Parijs. De 25 schilders die de klus zullen klaren zijn niet alleen geselecteerd op hun kwaliteiten met de kwast, maar ook op hun aanleg voor alpinisme omdat een deel van het werk immers aan touwen en in gordels op grote hoogte moet geschieden. De kosten van het werk, dat 3 december begint en februari 2003 klaar moet zijn, bedragen drie miljoen euro.

De kleur van de toren blijft het in 1968 voor het eerst gekozen "Eiffeltorenbruin". Om de lengte van de in 1887-88 gebouwde toeristenattractie te accentueren wordt de Eiffeltoren van boven van een lichtere kleur voorzien dan het middelste deel, dat ook weer lichter is dan de basis. Van een afstand is het kleurverschil niet te zien, zo meldde de maatschappij die de toren exploiteert, Société nouvelle d'exploitation de la Tour Eiffel (SNTE).

Nu in het nieuws