Commissaris Temse voor strafrechter

Voor de strafrechtbank van Dendermonde is dinsdag de zaak voortgezet waarin een politiecommissaris uit Temse (Antoine Van Hove,54), een gerechtelijk inspecteur uit Aalst (Guy Gillis, 41) en een politie-inspecteur uit Sint-Niklaas (Katty De Bruyn, 35) worden beticht van het toebrengen van slagen aan verschillende personen. De feiten dateren van begin 2000. De politiecommissaris zou zich in '89 en '99 ook schuldig gemaakt hebben aan racisme.

BELGA

BR>

De rechter verhoorde dinsdag een aantal getuigen, onder wie enkele agenten uit het korps van Temse. Nadat een anonieme briefschrijver de racistische houding van politiecommissaris Van Hove aankloeg, startte het Comité P een onderzoek in Temse. Verschillende agenten zouden er de racistische ingesteldheid van de politiechef bevestigd hebben. Zo zou de commissaris er bij zijn personeel op aangedrongen hebben migranten hardhandig aan te pakken. Hij liet zich in dit verband ook uit met bewoordingen die niet door de beugel konden. De houding zorgde voor ergernis binnen het korps. De commissaris zou zich niet alleen denigrerend over vreemdelingen uitlaten, ook zijn eigen agent omschreef hij soms als "lomperik".

De meeste getuigen die dinsdag zijn verhoord, gaven toe dat de commissaris er soms een agressief taalgebruik op nahield, maar weten dat aan de grote werkdruk. Bovendien beklemtoonden ze dat de commisaris vreemdelingen en Belgen op dezelfde voet behandelde. "Hij wilde voor elke misdadiger een harde aanpak, ongeacht de nationaliteit". De commissaris moet zich samen met de gerechtelijk inspecteur ook verantwoorden voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen. Dat gebeurde op 14 januari 2001. Die dag werden enkele inbrekers "hardhandig" overmeesterd. Op 23 april komen het openbaar ministerie en de advocaten aan het woord.

Nu in het nieuws