VS officieel in recessie

Het is officieel: de Amerikaanse economie is sinds maart van dit jaar in een recessie. Dat stelt het onafhankelijk onderzoeksinstituut 'National Bureau of Economic Research' (NBER). Dat instituut staat bekend als de officiële autoriteit in de VS op het gebied van de economische conjunctuur. Het bestudeert sinds de jaren dertig het verloop van de cycli. Volgens de NBER kwam er acht maanden geleden een eind aan precies tien jaar van economische expansie, de langste die het instituut ooit had opgemeten.

BELGA

BR>

Populair gesproken is er sprake van een recessie als de economie meer dan twee achtereenvolgende kwartalen krimpt. Maar de NBER gebruikt andere indicatoren. "Een recessie is een duidelijke afname van economische activiteiten die meer dan een paar maanden duurt en zichtbaar is in de industriële productie, de werkgelegenheid, het reële inkomen en de groot- en detailhandel". Al deze elementen werden door zes economisten van de belangrijkste Amerikaanse universiteiten opgemeten.

In het NBER-rapport dat maandag werd vrijgegeven piekte de werkgelegenheid in maart waarna een afname met 0,7 procent is gemeten. De industriële productie kende over de afgelopen twaalf maanden een daling van bijna 6 procent. Dat is 1,4 procent meer dan in de vorige periode van recessie.

Het vaststellen van een recessie zegt niets over de aard, omvang of duur van de economische neergang. Zo besluit het rapport positief: "Expansie is de natuurlijke staat van de economie: de meeste recessies zijn de jongste decennia kort en zeldzaam". De vorige recessie duurde negen maanden en eindigde in maart 1991. De Amerikaanse president George W. Bush gebruikte het rapport om zijn voorstellen over belastingvermindering in de schijnwerpers te plaatsen. Maar de president liet zich maandag ook optimistisch uit: "We hebben lage rentevoeten, we hebben aanvaardbare energieprijzen, we hebben een goede belastingpolitiek: alle elementen zijn aanwezig voor economisch herstel".

Nu in het nieuws