Koning van Nepal roept noodtoestand uit

Koning Gyanendra van Nepal heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen nadat bij maoïstische aanslagen sinds vrijdag 76 agenten, militairen en plaatselijke bestuurders waren omgekomen. Gyanendra volgde daarmee een aanbeveling van het kabinet. De noodtoestand maakt het mogelijk het leger in te zetten bij de bestrijding van de rebellen, die van Nepal een socialistische staat willen maken.

APNED

BR>

Zondagavond pleegden de rebellen aanvallen op een aantal bergdorpen. In een ervan, het dorp Solukhumbu, kwamen zeker 34 agenten, soldaten en lokale bestuurders om. Ook aan de zijde van de rebellen vielen tientallen slachtoffers, zei minister Khum Bahadur Khadka van binnenlandse veiligheid. De rebellen verbraken vrijdag een bestand waardoor het vier maanden rustig was gebleven en voerden door het hele land aanvallen uit.

Het besluit om de noodtoestand uit te roepen werd genomen nadat het kabinet van premier Sher Bahadur Deuba maandag in spoedzitting bijeen was gekomen. De luchthavens en de grenzen zullen gewoon openblijven, benadrukte Khadka, maar er zullen in het hele land extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen. De politie en het leger trommelen al hun manschappen op om op zoek te gaan naar de rebellen, die zich voornamelijk schuil houden in de afgelegen heuvels in het westelijk deel van het koninkrijk.

Nu in het nieuws